BiH dijaspora

Grupa od deset bosanskohercegovačkih državljana vraćena iz Češke

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćeno je da je grupa od 10 državljana BiH, koja se u momentu izbijanja pandemije korona virusa zatekla u Češkoj, vraćena u BiH.

Oni su autobusom stigli do granice BiH, a potom su u BiH ušli pješke, prelaskom mosta na Savi.

“Grupa od deset bosanskohercegovačkih državljana koji su se zatekli u Češkoj Republici, organizovanim prevozom su jučer ujutro u 06:30 sati stigli na granični prelaz Gradiška. Svoj put su započeli prethodne noći u Pragu, a u BiH su u ranim jutarnjim satima ušli pješke prelaskom mosta na rijeci Savi”, navodi se u saopćenju.

“Nakon ulaska u BiH, dočekali ih su ih pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, te ispratili u prostoriju u kojoj su bili pregledani i u kojoj im je izdato rješenje o kućnoj izolaciji. Nakon toga su privatnim vozilima nastavili put prema svojim krajnjim odredištima. Bili su u obavezi da se jave u domove zdravlja u mjestu prebivališta, te u nadležne policijske stanice. Narednih 14 dana će provesti u samoizolaciji”, saopćeno je.

Putnike je u BiH vratila privatna prevozna kompanija iz Češke, a asistirala je amabasada BiH u Pragu, u koordinaciji sa ambasadama BiH u Beču, Ljubljani i Zagrebu.

U Republici Hrvatskoj im je osigurana i policijska pratnja od samog ulaska u tu zemlju, pa sve do prelaska u BiH.

BHDINFODESK

Related posts

IZ BiH poziva Bošnjake da izađu u što većem broju na izbore

BHD Info Desk Administrator

Deklaracije istaknutih Bošnjaka prijedorske regije i anketni upitnik za bh. dijasporu

Editor

KBSA pisao CIK-u: Mnogim bh. građanima u SAD-u i Kanadi oduzeto pravo da glasaju

Editor

Leave a Comment