Društvo Zdravlje

Španija uvodi potpuno ograničenje kretanja

banner

Kraljevina Španija jedno je od najvećih žarišta pandemije korona virusa uzrokovanom virusom SARS-CoV-2.

Tako je u Španiji sa današnjim danom 78.797 zaraženih, (6.549 više nego dan ranije) (22.667 u Madridu) 6.528 smrtnih slučajeva, broj izliječenih 14.709 (2,424 više nego juče) 49.698 ljudi je u bolnici od kojih 4.907 se na intenzivnoj njezi.

Bh. državljani

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Danka Savić kaže da statistički podaci pokazuju da se podaci o tek umrlim odnose na osobe koje su se zarazile prije 10 dana sto znači da se rezultati mjera restrikcije neće vidjeti prije naredne sedmice.

Ipak, šef Kriznog štaba Kraljevine Španije Fernando Simon istakao je i pozitivan podatak: broj smještenih na intenzivnoj njezi u odnosu na ukupni broj pacijenata je sa 15 posto pao na 13 posto, a uzlazna linija rasta koronavirusa sa 14 posto posto je spala na devet posto.

Savić ističe da iz Ambasade BiH u Kraljevini Španiji konstantno upozoravaju državljane BiH koji su se zatekli u toj zemlji da je neophodno pridržavati se uputa.

Kad je riječ o bh. državljanima u Španiji, riječ je o prije svega onima koji su tu došli tokom i neposredno nakon rata. Zajednici koja je prilično raširena, ali u uklopljena u svakodnevni život.

U Kraljevini Španiji, koja ima 47 miliona stanovnika, boravi ukupno 1.200 bh. državljana. Također na univerzitetima u Španiji nalazi se i oko 60 studenta korisnika Erasmus plus programa.

Minut šutnje

Od ponedjeljka, 30. marta, kako je najavio premijer Kraljevine Španije Pedro Sančez, uvodi se potpuno ograničenje kretanja koje će trajati do 9. aprila.

Ograničenje kretanja neće se odnositi na one koji su neophodni – medicinsko osoblje, snage sigurnosti i radnici u prehrambenim objektima.

Očekuje se da će te mjere uticati na smanjenje broja novozaraženih.

Za ponedjeljak, 30. marta je proglašen Dan žalosti u Autonomnoj pokrajini Madrid, a svaki dan u 11.00 sati će se održavati minut šutnje.

Fena

Related posts

Recept: Zbogom začepljenim arterijama, visokom krvnom pritisku i holesterolu!

Velika Britanija jutros počela koristiti nove vakcine

BHD Info Desk Administrator

Skupština KS izglasala zatvaranje kladionica

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment