Društvo

Vlašić: Pronađena masovna grobnica

banner

Na lokalitetu Duboki potok, u općini  Sekender Vakuf/Kneževo, na nepristupačnoj lokaciji, pronađeni su posmrtni ostaci iz proteklog rata, a pretpostavlja se da se na tom mjestu nalaze posmrtni ostaci više osoba. 

Tužitelj i stručni suradnik iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, koordinirali su proces pripreme i osiguranja lokacije, radi provođenja ekshumacije na lokalitetu Duboka-Duboki potok, na planini Vlašić.

Na izuzetno nepristupačnoj lokaciji u planinskom području, pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Večići-Kotor Varoš, koji su se u novembru 1992. godine, preko Vlašića, pokušavali prebaciti do Travnika.

Tijekom procesa ekshumacije, bit će angažirani stručni deminerski i alpinistički timovi, kako bi se lokacija uspjela u potpunosti pretražiti.

Osim predstavnika Tužiteljstva BiH, na lokaciji su bili prisutni i predstavnici Instituta za nestale osobe, kao i predstavnici preživjelih žrtava, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici MUP-a RS.

Ekshumacija će se nastaviti u narednom periodu. 

BHDINFODESK

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 45/ 205: POSLJEDNJI POZDRAV ŠAHBAZU AVDIĆU

Zbog nane Fate Orlović u Sarajevo došao i mitropolit crnogorski Mihailo

Završen iskop mezarja za 33 žrtve genocida u Potočarima

Editor

Leave a Comment