BiH dijaspora

USAID Diaspora Invest: Četvrti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava

banner

Otvoren je četvrti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu aktivnosti USAID Projekta “Diaspora Invest”.

Riječ je o grant programu koji podržava mala i srednja preduzeća. Uslov je da kompanije nisu starije od tri godine, te da su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore, ili da imaju dokazivu trajnu poslovnu vezu ostvarenu preko članova bh. dijaspore, saopćeno je iz ovog USAID-ovog projekta.

Poziv je otvoren od 26. februara do 1. aprila, a sama aplikacija i detalji poziva mogu se pronaći na www.grant.diasporainvest.ba. Info sesije, putem kojih se žele približiti procedure i uslovi poziva, održat će se u Jajcu 4. marta, Bihaću i Cazinu 5. marta, Sanskom Mostu 6. marta, Mostaru 7. marta, Livnu 8. marta, Banjoj Luci 11. marta, Brčkom i Bijeljini 12. marta, Trebinju 13. marta, na Palama 14. marta i u Sarajevu 18. marta.

U manje od dvije godine USAID Projekt “Diaspora Invest” je podržao 34 kompanije kroz grant program, te je odobreno 1.134.000 KM u vrijednosti grantova. Ključni kriteriji izbora su planirana nova radna mjesta i visina investicije koja će se realizovati u okviru implementacije projekta. Grantovi se odobravaju u iznosu do 50.000 KM, uz obavezu ulaganja u projekt vlastitim doprinosom, i to najmanje u odnosu 1:1, od čega 50 posto može biti negotovinski doprinos investitora.

Iz USAID Projekta “Diaspora Invest” pozivaju sve zainteresirane da prisustvuju info sesijama, te obrate pažnju na sve uslove.

– Podnosioci zahtjeva moraju ispuniti osnovne kriterije o vezi kompanije sa dijasporom, starosti registrovanog preduzeća te pravnom statusu – preduzeća moraju biti registrirano kao društvo sa ograničenom odgovornošću ili dioničko društvo. Također, vrijedi napomenuti da će za predselekciju biti prihvatljive i kompanije koje su tek u procesu registracije – zaključuju iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

FENA

Related posts

Pobjegli smo od mržnje i beznađa u Bosni, ne pada nam na pamet da se vratimo

BHD Info Desk Administrator

Elma Oručević: “Otjerali su me iz BiH. A nju toliko volim”

BHD Info Desk Administrator

Zahtjevi i inicijative građana: Što hitnije usvojiti Zakon o dijaspori

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment