Kultura

KUD “Bosiljak” odbio zahtjev Ambasade BiH u Kataru da nastupe na svečanosti povodom 1. marta

banner

DERVENTA – Kulturno-umjetničko društvo mladih “Bosiljak” iz Dervente nije otputovalo u Katar na Međunarodni festival folklora jer mu je ambasador BiH u toj zemlji Biserka Turković zabranila da nastupa i predstavlja BiH ukoliko KUD ne želi da učestvuju na obilježavanju 1. marta, rekla je  kulturno-umjetnički rukovodilac Društva Stana Nagradić.

KUD “Bosiljak” je odbio zahtjev Ambasade BiH u Kataru koja je tražila da članovi Društva nastupaju na svečanosti povodom 1. marta, koji se u dijelu FBiH slavi kao “dan nezavisnosti BiH”.

“Na takav zahtjev odgovorili smo negativno, iako su sve pripreme za odlazak u Katar bile realizovane. Mi smo izričito stavili do znanja da mi ne želimo da obilježavamo nikakve političke datume i da ne idemo u Katar u svrhu toga, već zbog poziva organizatora da učestvujemo na njihovom festivalu koji nema veze sa obilježavanjem bilo kakvih drugih datuma”, rekla je Nagradićeva.

Ona je dodala da je organizator festivala učinio sve da “Bosiljak” bude dio tog međunarodnog festivala.

“Zamolili su nas da dođemo u Katar kao turisti i budemo njihovi gosti u istom terminu jer su avionske karte plaćene, sve je završeno, troškovi pokriveni. Čak bi nam obezbijedili jedan koncert mimo festivala, jer je Turkovićeva zabranila da učestvujemo u zvaničnom programu i predstavljamo BiH”, dodala je Nagradićeva.

Ona je rekla da je KUD odlučio da zahvali organizatorima Festivala i da ne učestvuju na drugim koncertima koji nisu zvanični dio programa.

Društvo je trebalo da otputuje juče u Dohu, gdje se održava Festival interkulturalnog dijaloga i kulturnih različitosti, u organizaciji Katar Gravitacija, pod Fondacijom kulture Katara, u saradnji sa Uneskom.

Članovi Društva imali su u planu da se predstave igrama iz okoline Dervente “Posavska zavrzlama”, “Pođi bolje kolo moje” iz Bradine u okolini Konjica i “Starobosanskim glamočkim kolom”.

Kroz muzičko-pjevačko i svirački dio članovi je trebao izvesti i “Oro se vije kraj manastira” iz Gnjilanske doline, “Što to sija nane” iz Sićevačke klisure i “Zagubila kovan gerdan, Jovke Kumanovke” iz Kumanovskog polja.

Izvor: Nezavisne novine

Related posts

MUSLIJA KALIĆ- UČITELJ VIŠEDECENIJSKA POSVEĆENOST NAJMLAĐIMA

BHD Info Desk Administrator

Svjetlost dana ugledala je i četvrta knjiga Novljana: “Iz avlije naših sjećanja”

BHD Info Desk Administrator

Večer književnosti i umjetnosti u Minhenu, Lincu i Štutgartu: Mak Dizdar – lik i djelo

1 comment

Sabit Milinkic 12/03/2019 at 00:16

Ko ne postuje svoju drzavu, “1 Mart”
“Dan drzavnosti Bosne i Hercegovine”, ne treba mu ni kultura.

Reply

Leave a Comment