Kultura

BOSANSKOHERCEGOVAČKI FILMSKI FESTIVAL PREDSTAVLJA ČLANOVE ŽIRIJA ZA 2017. GODINU I NAGRADU ZA NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE

banner

New York, Januar 2017 – Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) sa zadovoljstvom predstavlja žiri za 14. godišnji festival:  fotožurnalista Ron Haviv, književnica Zlata Filipović i kostimografkinja Amela Bakšić.  Žiri će razmatrati BHFF 2017 filmski program te odabrati dobitnike festivalskih nagrada za najbolji igrani film, najbolji kratki film i najbolji dokumentarni film.  Također, po prvi put, BHFF će dodijeliti nagradu za najbolju glumačku izvedbu kao priznanje izvanrednom glumačkom talentu prikazanom u filmovima na festivalu.  Filmovi na festivalu će takodjer biti kandidati i za nagradu Zlatna Jabuka publike za najbolje filmsko ostvarenje a pobjednici će biti proglašeni za vrijeme festivala od 13. do 15. aprila 2017. godine u SVA Theatre u New York-u.

BHFF trenutno prima filmske prijave do 1. februara 2017. godine. Programski odbor festivala će uzeti u obzir igrane, kratke, dokumentarne i animirane filmove Bosanskohercegovačkih režisera i producentskih kuća, kao i filmove sa BiH tematikom.

Predhodnih 5 godina BHFF je predstavio ukupno 15 članova žirija, predstavnika bosanskohercegovačke, američke i međunarodne filmske, umjetničke i književne zajednice. Clanovi BHFF žirija su svojim kritičkim i kustoskim radom nemjerljivo doprinijeli značaju filmovima prikazanim na BHFF-u. BHFF 2017 sa posebnim zadovoljstvom predstavlja 6. tim žirija:

Ron Haviv

Nominiran za Emmy nagradu, nagrađivani fotoreporter, Ron Haviv je suosnivač Agencije VII, koja je posvećena dokumentiranju sukoba i podizanju svijesti o pitanjima ljudskih prava širom svijeta.

Tokom posljednje tri decenije,  Haviv je pokrivao više od 25 ratnih sukoba i radio u više od stotinu zemalja. Objavio je četri kritički priznate  zbirke fotografija, a njegovi radovi su bili  izlozeni u brojnim muzejima i galerijama širom svijeta, uključujući Muzej Louvre, Ujedinjene Nacije kao  i Council of Foregn Affairs.

Haviv je  proizveo nepokolebljive dokaze o nepravdi rata i njegove fotografije su imala jedinstven utjecaj. Njegov rad na području Balkana, koji je trajao više od jedne decenije, korišten je kao dokazni material za  podizanje optuznica i presuda  ratnim zločincima na Međunarodnom Tribunalu u Haagu. Njegova prva knjiga fortografija, Krv i Med: Balkanski Ratni Žurnal nazvana je jedna od najboljih dokumentarnih knjiga  godine od strane Los Angeles Times za 2000. godinu, kao i “zastrašujući ali neizmjerno važan zapis o patnjama naroda”, od strane  Newsweek-a. Haviv je režirao kratke filmove za ESPN, People, Ljekari bez Granica, Asian Society, te American Photography. Njegov rad na filmu je objavljen na PBS-ovom Need to Know i Frontline, kao i NBC Nightly News i ABC World News Tonight.

Haviv je glavni lik šest dokumentarnih filmova, uključujući National Geographic Explorer “Freelance u Svijetu Rizika” u kojem govori o opasnosti fotožurnalistike tokom ratnih sukoba, uključujući njegove brojne pritvore i zivotno-opasne situacije. Davao je i ekspertnu analizu i komentar na ABC World News, BBC, CNN, Good Morning America, MSNBC, NBC Nightly News, NPR, kao i Charlie Rose Show.

 

Zlata Filipović

Zlata Filipović je rođena u Sarajevu i poznata je po svojoj knjizi Zlatin dnevnik, koju je napisala sa deset godina tokom opsade Sarajeva. Dnevnik, prvi put objavljen 1993. godine, postao je zapis o ratu i njenom opstanku u gradu, a bio je svjetski bestseler. Knjiga je od tada je prevedena na 36 jezika, i dio je obavezne lektire u mnogobrojnim školama širom svijeta.

Zlata je diplomirala na Društvenim naukama na  Oxford Univerzitetu i završila magistarski rad na  odsjeku međunardnih studija za mir, na Trinity College u Dublinu. Tokom zadnjih deset godina, Zlata radi u Irskoj na dokumentarnim filmovima, te je osvojila brojne nagrade za svoj rad, uključujući Ovdje je bila Kuba film nominiran za Grierson nagrady , Somebody to Love  i  Blood of the Irish podjednika nagrade Irskog Filma i Televizije. Učestvovala je kao član žirija u Ljubljani na festivalu dokumentarnog filma 2016. godine.

Njeni pisani radovi uključuje napisani prilozi za nekoliko knjiga, radio programa i novina, uključujući i predgovor za Freedom Writers Diary iz 1997.godine, kao i prevod na engleski knjige Milošević: Narodni Tiranin izdata 2004. godine, za koju je također napisala predgovor. Zlata je također bila suizdavač zbirke Stolen Voices: Young People’s War Diaries from WWI to Iraq, izdatoj 2006. godine.

Zlata je služila šest godina u sastavu Izvršnog odbora Amnesty International u Irskoj, i pridruženi je član Mental Health Tribunala. Redovno volontira u sastavu organizacije Fighting Words u Irskoj, radeći sa  mladim prestupnicima u maloljetničkom sudskom sustavu, te je jedna od osnivača  Young People Affected by War – NYPAW

 

Amela Bakšić

Amela Bakšić radi opsežno kao kostimograf u pozorištu, na filmu i televiziji. Njezin najnoviji rad na filmu obuhvata Weiner-Dog, u režiji Todd Solondz; Barry, koji prikazuje rani život predsjednika Barack Obame; The Runner, sa Nicholas Cage, Sarah Paulson i Peter Fonda; Tumbledown, sa Jason Sudeikisom i Rebecca Hall; te nadolazeći film Mercy, sa Ellen Page i Kate Mara. Njezin rad je premijerno prikazan na velikim filmskim festivalima, uključujući i Sundance, Toronto, Tribeca Film Festival, kao i na brojnim drugim festivalima.

Rad Amele Bakšić na TV-u obuhvata kostimografski dizajn za Unforgettable, kao i bogato iskustvo kroz brojne sezone kao asistent i/ili ko-kostimograf za Conviction, Fringe, The Good Wife, Kings, New Amsterdam. Najveća dostignuća u njenoj pozorišnoj karijeri uključuju produkcije Who’s Afraid of Virginia Woolf na Stratford Festivalu u Kanadi; Šekspirov R&J u Londonskom West End i Japanu; kao i brojne produkcije na Off-Broadway predstavama i regionalnim pozorištima širom SAD-a .

Bakšić je nagrađena prestižnom Theater Arts Design Fellowship, dodijeljenom od strane National Endowment of the Arts. Amela je završila magisterij u oblasti kostimografije (M.F.A.) na Brandeis Univerzitetu.

 

Bosnian-Herzegovinian Film Festival <info@bhffnyc.org>:

Related posts

NJUJORK: DODJELJENE ZLATNE JABUKE NA BHFF-u.

PJESMA O DUBICI

Mubarek mjesec: Top sa sarajevske Žute tabije označio početak ramazana i unio radost u srca vjernika

Leave a Comment