Društvo Zdravlje

Cimet za zdravo mršanje

Poznato je da cimet ima odlična ljekovita dejstva i da je začin broj jedan u svakoj dijeti i detoksikaciji, a evo kako da ga najbolje iskoristite za oslobađanje od viška kilograma.

Najaromatičnija začinska biljka na planeti – cimet, svoju upotrebu je našao u svim svjetskim kuhinjama kao sastavni deo slatkiša, ali se on u tradicionalnoj medicini koristi i kod osoba koje imaju probleme sa prekomernom težinom.

Uzimanjem samo pola kašičice cimeta dnevno dijabetičari mogu u znatnoj mjeri da smanje nivo šećera u krvi, jer njegovi sastojci kompleksa katehina i epikatehina aktiviraju insulin i sa njim zajednički djeluju. Eksperimentalno je dokazano da cimet snižava i nivo masti i lošeg holesterola, ima fungicidno dejstvo, odnosno uništava gljivice i sprečava njihov rast. Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, uglavnom nedostajućih minerala u većini namirnica. Od vitamina sadrži vitamine C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).

Jutarnji čaj će biti još ukusniji ako u njega dodate cimet, čime će ovo postati prirodni napitak za mršavljenje. Još je bolje ako u čaj dodate i med. Na jednu šolju čaja optimalno je staviti jednu kašičicu mljevenog cimeta i dvije kašičice meda. Kalorije koje se nalaze u dvije kašičice meda neće se “lijepiti” za tijelo jer su cimet i med odlični saveznici u borbi protiv viška kilograma.

U popodnevnim satima cimetu i medu dodajte i đumbir. Cimet i đumbir su još jedna dobra kombinacija za mršavljenje. U dvije kašičice meda umutite pola kašičice cimeta i pola kašičice đumbira. Neka ovo posluži kao čarobni premaz za tost, kada je vrijeme za užinu.

U večernjim satima preporučuje se da se prokuva 200 mililitara vode sa jednakim djelovima meda i cimeta, po pola kašičice. Popiti pola sata prije odlaska na spavanje.

BHDINFODESK

Related posts

Upala sinusa: Zašto se javlja i kako se liječi

BHD Info Desk Administrator

Prof. dr Ognjen Gajić: Svi koji su svesno podsticali lažne informacije moraju da odgovaraju za nepotrebne smrti i patnju

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 32/205: BUDDY

Editor

Leave a Comment