Društvo

Bijeli golub ponovo (ne) leti 44/ 205: BIO JEDNOM JEDAN

banner

Naslov je izvrsne knjige Nedžada Ibrišimovića. A bio jednom (i) jedan Bijeli golub koji 17 godina čami u švedskom podrumu.

„…Negdje pred kraj vjetar opet pojača,

tačno po sredini dugog vrata

slomi i goluba drugog!

Krenuh, pa stadoh…

Neka, neka ostane tako, simbolika je sasvim jasna,

a i glupo bi bilo da se opet  pentram.

Na koncu, ima još jedan što u zavjetrini osta,

kao ujeha neka da scena još ima smisla.

Umoran po strani stojim dok vjetar lagano jenjava…“

 

OSTA JEDAN BIJELI GOLUB: „Barnens fredsgala“ u Örebru, 2003., kada su u okviru scenografije mirovnog programa u zraku slomljena dva bijela goluba; „Scena“, kraj poeme u romanu Bijeli cvijet iznad puta, S.H.

Nevjerovatna  p r i č a! Jedan od temelja eksponat Sjećanje na Omera Omerovića. Poslao na 4. Bijenale umjetničke minijature BiH- pisano ko je zapalio svijeću na svečanom otvaranju!, a u planu skulptura od dva slomljena goluba. Tri zemlje, brojne institucije, pa Odd Sande, Gerd Flatby, Colin Anspach, Arnold Holmedal, Harry Herstad, Anne Angeltveit, Arne Öy, Anne Gro Davidson, Eduardo Ibanez, Arne Johansson, Lennart Karlsson, Eva Bellsund, Himzo Fazlić, Manuel de Lima, Goran Mulahusić, Lea Hynynen, Fredrik Vieweg, Alfred Nobel (glumac)…

Bio jednom i jedan lopov. Nakon što je prerezao sve katance, zaredao otvarati podrume- ostavio na miru Bijelog goluba!  A Pašaga Ramić, kada je sa punkta „samopoluživanja“ tegla meda „dobila noge“, veli da i lopov mora od nećeg živjeti.

SUNCE PLAČE: A bio jednom jedan dječak koji je krenuo na kraj svijeta da traži neki novi grad i neke nove prijatelje. A „Zašto sunce plače?!!“- na obali Norveškog mora zatekao vršnjake kako se igraju rata! Među najvažnijim što sam napisao i- neka fajda. Ta teatarska predstava, potom dva polemička članka u švedskim novinama, „navilo“ da se iz prodavnica maknu ratne igračke. Od mene dosta, a jedino čudim što se neki (još) i javno hvale da im prodaja (pravog) oružja odlično ide..!

A bila jednom i jedna planeta koja se okrenula drugim simbolima. Preče da lete granate nego bijeli golubovi! Uz to: požari, poplave, suse, vjetrovi, zemljotresi…i – sve češće nebeske opomene.                                                                                                    _______

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje&GljivaMira paralelno prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK i šalje na više mejl adresa.

Piše: Sead Hambiralović

Related posts

Visoki krvni pritisak: Važno je razlikovati činjenice od mitova

BHD Info Desk Administrator

Koronavirus: Australija neće otvarati granice do iduće godine

BHD Info Desk Administrator

Pljevlja: Ponovo uvredljive poruke na račun Bošnjaka

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment