Moj stav Pogledi

Minhenske sigurnosne konferencije: Kina i Rusija pojačavaju svoj utjecaj na negativna dešavanja na zapadnom Balkanu

Cijela jedna stranica izvještaja posvećena je dobrim dijelom našoj državi

Potpuna euroatlantska integracija zapadnog Balkana neće se dogoditi u skorije vrijeme – to je bila poruka i sa Samita EU – zapadni Balkan 2018. Lideri EU prepoznaju stratešku važnost ovog nedostajućeg dijela “evropske slagalice”, navodi se u izvještaju Minhenske sigurnosne konferencije za 2019. godinu. 

Zaključak minhenskog izvještaja za ovu godinu je da Kina i Rusija, kao i drugi igrači, pojačavaju, kako svoj utjecaj tako i negativna dešavanja u regionu.

Cijela jedna stranica izvještaja posvećena je dobrim dijelom i Bosni i Hercegovini.

Navodi se kako su nedostatak političkog i ekonomskog napretka u regionu, kao i zamor od proširenja unutar same EU na obje strane smanjili uvjerenje u neizbježnost pristupanja Evropskoj uniji.

– Istovremeno, regija je ostala krhka: u decembru 2018. godine Kosovo je – suprotno željama NATO-a – odlučilo osnovati vlastitu vojsku, a Srbija je na takav potez odgovorila prijeteći oružanom intervencijom – navodi se u izvještaju.

Također, tako stoji kako su se u Sarajevu dodatno uplašili eskalacije etničkih tenzija nakon što je srpski nacionalista Milorad Dodik, kako se navodi, izabran za člana Predsjedništva BiH.  

U međuvremenu, ljudi na zapadnom Balkanu izražavaju svoje nezadovoljstvo protestima, ali i napuštanjem regiona, na šta se naročito odlučuju mladi, navodi se i dodaje: 

– Negativni razvoj događaja na zapadnom Balkanu pojačalo je i povećalo prisustvo nekih drugih faktora, prije svega Kine i Rusije. Ovi potonji tradicionalni su igrači u regiji, a sada Balkan vide kao ključni dio nove “velike igre”, koja može pomoći da se zbuni i oslabi Evropska unija.

Moskva je optužena da poteže za mjerama koje dovode do destabilizacije zapadnog Balkana, uključujući i njene aktivne napore da antizapadnom propagandom podstiče etničke sukobe i pojačava frustracije Evropskom unijom.

– U 2018. godini, za Rusiju je rečeno da je pokušala sabotirati najhrabriji regionalni razvoj – grčko-makedonski sporazum o imenu koji bi uklonio velike prepreke za integraciju Makedonije u NATO i EU, stoji u izvještaju.

Najnoviji dodatak regionalnoj igri moći je Kina.

– Sve zemlje zapadnog Balkana – osim Kosova – ugrađene su u pekinšku inicijativu “Pojas i put”, u okviru formata 16+1. One su pozdravile prijeko potrebnu pomoć, trgovinu i investicijske tokove, koji se stalno povećavaju u područjima ekonomskog utjecaja – rivalskim Evropskoj uniji. Dok Peking podržava pristupanje regije Evropskoj uniji, njegove aktivnosti izazivaju sumnju unutar same EU da bi Kina svoj ekonomski utjecaj mogla iskoristiti da profitira politički. Osim toga, kineski projekti ne moraju nužno biti u skladu s EU standardima održivosti ili transparentnosti. Kineski ekonomski doseg stoga predstavlja rizik za regiju, posebno u pogledu dugova, jer veliki dio ulaganja dolazi u obliku zajmova, navodi se.

Dodaje se da je EU tek odnedavno postala svjesna rizika ovakvog razvoja događaja. Početkom 2018. godine Evropska komisija usvojila je novu strategiju koja se odnosi na pojačani angažman u regiji kroz „geostrateške investicije“.

– I NATO i EU sada aktivno uzvraćaju udarac ruskoj propagandi, a EU pokrenula je niz evropskih projekata povezivanja kako bi se takmičila s kineskim. Predstojeća godina dat će neke naznake da li i sama regija i dalje vjeruje u evropsku budućnost, piše u izvještaju Minhenske sigurnosne konferencije u dijelu koji se odnosi na zapadni Balkan,prenose Vijesti.ba.

Related posts

Inostrani mediji o slučaju ‘Tegeltija’: Zabrinjavajući razvoj u duboko korumpiranoj zemlji

Editor

Po Ustavu RS, Sarajevo je još glavni grad : Bošnjaci “drže ključ” za novi Ustav RS

Urednik BiH Info Desk

KUDA IDE BIH DIJASPORA(1)- FARUK TIČIĆ: Dijaspora treba napustiti podanički odnos prema pojedinim institucijama i ministarstvima jer to ne vodi ničemu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment