Društvo Zanimljivosti

Švedska: Ne radite gotovo ništa a plata 2.000 eura?

banner

Primate solidnu plaću, a ne radite gotovo ništa, radite šta vam je god volja do kraja života… Ova ideja vjerojatno mnogima zvuči primamljivo, a upravo takav oglas za posao objavili su Šveđani. Plan im je, u sklopu umjetničkog projekta, zaposliti kandidata koji će imate samo jednu odgovornost – svaki dan se pojaviti na željezničkoj stanici u Gothenburgu u tačno određeno vrijeme.

Kad zaposlenik dođe na posao, upalit će se rasvjeta na peronu kako bi svi znali da se „beskorisni uposlenik“ pojavio na svom radnom mjestu.Nakon što se upale svjetla, uposlenik može ići gdje hoće i radit šta hoće, a na kraju smjene mora ponovno doći na stanicu kako bi ugasio svjetla. Onome ko dobije ovu poziciju garantira se zaposlenje do penzije, zajedno s plaćom od 2.000 eura, godišnjom povišicom, godišnjim odmorima…

Priča o poziciji na kojoj je čovjek plaćen da ne radi ništa započela je prije dvije godine kada raspisan konkurs za umjetnike koji su, za nagradu od 670.000 eura, trebali osmisliti izgled željezničke stanice Gothenburg Korsvagen. Umjetnici Simon Goldin i Jakob Senneby došli su na ideju da se novac od nagrade preusmjeri na radno mjesto čovjeka koji „ne radi ništa“.

Za tu svrhu osnovali su fondaciju kako bi izbjegli oporezivanje novca od nagrade, a zatim su sve uložili u dionice. Procijenili su da će zaposlenika moći plaćati „vječno“ tj. za tu poziciju imat će novca za idućih 120 godina, prenosi Oddity Central.

Ova odluka izazvala je negodovanje u dijelu švedske javnosti, a neki političari optužili su umjetnike da rasipaju novac poreznih obveznika. Drugi su ih optužili da je ideja bezvezna.

Oni se s time slažu:

„Cijeli koncept da se netko pojavljuje na poslu samo kako bi upalio i ugasio svjetla je glup i neproduktivan, ali to je i bit ove naše ideje“, kažu umjetnici.

Agencije

Related posts

FOND MEMORIJALA: Sačuvane predmete iz rata poklonite muzeju

Abdulah Sidran: Spoznao sam da je teže oklevetanom nego okovanom čovjeku!

Editor

Vioko: Povorka sa 33 tabuta danas kreće u Potočare

Editor

Leave a Comment