Društvo Zdravlje

JABUKOVO SIRĆE “LIJEK” ZA VITKU LINIJU

Jabukovo sirće  puno je više od dodatka u salatama. Ubrzava metabolizam, dobar je za smanjivanje holesterola i pritiska, protiv gljivica na noktima, ali i za zaustavljanje štucanja…

Kad u tijelo unosimo kiselinu poput jabukovog sirćeta, ona potiče izlučivanje želučane kiseline. Tad se pospješuje razgradnja hrane i potiče se mršavljenje, objašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Prije jela dovoljna je kafena kašika jabukovog sirćeta kako bi efekt bio vidljiv. Ljudi koji su uzimali kašičicu jabukovog sirćeta prije ručka i večere svaki dan nakon 12 sedmica izgubili su četiri kilograma.

– Tako se mogu izgubiti kilogrami. jabukovo sirće potiče mršavljenje ako ga pijete prije velikog obroka – govori mag. ing. nutricionizma Bulat.

Marić Bulat kaže da uzimanje poput jabukovog sirćeta može imati i druge pozitivne učinke osim mršavljenja.

– Kašičica poput jabukovog sirćeta svaki dan potiče i razgradnju masnoća te je dobra za smanjivanje holesterola – savjetuje.

Pektin iz jabuke apsorbira masti i holesterol te ih tako eliminira iz organizma, a aminokiseline iz octa neutraliziraju loš LDL holesterol.

Jabukovo sirće, dodaje nutricionistica, dobro je i za krvne žile. Za snižavanje pritiska stručnjaci savjetuju kašičicu jabučnog octa i meda u čaši vode dva puta sedmično.

Suzana Ćivša

Related posts

Preko milion bosanskohercegovačkih državljana nema validan pasoš

Editor

Bijeli golub ponovo (ne) leti 65/ 205: VIRUS, BICIKLO I „NAGRADNA IGRA“

BHD Info Desk Administrator

Sarajevski atentat: Juni koji je promijenio svijet

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment