Društvo Zdravlje

JABUKOVO SIRĆE “LIJEK” ZA VITKU LINIJU

banner

Jabukovo sirće  puno je više od dodatka u salatama. Ubrzava metabolizam, dobar je za smanjivanje holesterola i pritiska, protiv gljivica na noktima, ali i za zaustavljanje štucanja…

Kad u tijelo unosimo kiselinu poput jabukovog sirćeta, ona potiče izlučivanje želučane kiseline. Tad se pospješuje razgradnja hrane i potiče se mršavljenje, objašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Prije jela dovoljna je kafena kašika jabukovog sirćeta kako bi efekt bio vidljiv. Ljudi koji su uzimali kašičicu jabukovog sirćeta prije ručka i večere svaki dan nakon 12 sedmica izgubili su četiri kilograma.

– Tako se mogu izgubiti kilogrami. jabukovo sirće potiče mršavljenje ako ga pijete prije velikog obroka – govori mag. ing. nutricionizma Bulat.

Marić Bulat kaže da uzimanje poput jabukovog sirćeta može imati i druge pozitivne učinke osim mršavljenja.

– Kašičica poput jabukovog sirćeta svaki dan potiče i razgradnju masnoća te je dobra za smanjivanje holesterola – savjetuje.

Pektin iz jabuke apsorbira masti i holesterol te ih tako eliminira iz organizma, a aminokiseline iz octa neutraliziraju loš LDL holesterol.

Jabukovo sirće, dodaje nutricionistica, dobro je i za krvne žile. Za snižavanje pritiska stručnjaci savjetuju kašičicu jabučnog octa i meda u čaši vode dva puta sedmično.

Suzana Ćivša

Related posts

Ricinusovo ulje lijek za 25 bolesti

Editor

Kolona sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava krenula iz Visokog

BHD Info Desk Administrator

JEZGRO DUBIČKE PUHALSKE MAHALE

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment