BiH dijaspora

Pred nekoliko hiljada posjetilaca u Münchenu obilježene četiri decenije djelovanja Islamske zajednice u Njemačkoj

Centralna manifestacija kojom je obilježeno četrdeset godina postojanja Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) održana je pred nekoliko hiljada posjetilaca u Münchenu, a ovom prilikom obilježeno je i 25 godina Mešihata IZBNJ i predstavljen je CD-a ilahija i kasida horova IZBNJ.

Domaćin ovog jedinstvenog događaja bio je medžlis Bayern na čelu sa Izetom efendijom Bibićem. U višesatnom programu brojnim posjetiocima obratili su se i Pašo ef. Fetić muftija IZBNJ, hafiz Benjamin efendija Idriz, kao i specijalni gosti iz BiH- hafiz Mensur efendija Malkić (direktor Gazi Husrev-begove medrese), hafiz Aziz Alili, te Armin Muzaferija. 

Muzaferija je ovim povodom održao zapažen nastup, a svojom interpretacijom sevdalinki i ilahija izazvao je posebne emocije među posjetiocima.

„Drago mi je da sam bio dio ove lijepe noći u Njemačkoj. Hvala organizatorima na pozivu i što sam sa svojim saradnicima pomogao u organizaciji manifestacije o kojoj će se sigurno dugo pričati u dijaspori. Posebno me raduje što sam bio dio jedinstvenog projekta izrade prvog zajedničkog CD-a ilahija i kasida Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, što je odličan primjer kako se njeguje i čuva naše kulturno nasljeđe. Sretan sam da se ilahije njeguju ne samo u BiH, nego da i naša dijaspora ima svijest i da naša omladina radi na očuvanju i njegovanju ilahija“, kazao je Muzaferija.

U programu čiji je moderator bio Fikret Hodžić učestvovali su horovi džemata Penzberg, Fedžr, Mannheim, hor Aynur (džemat Nürnberg), „Zumbul“ (džemat Ulm), „Ilhan“ (džemat Saarbrucken), „Hidaje“ – džemat Hidaje Munchen, „Bulbuli“ (džemat Kirchheim unter Teck),  Hor “Nur” iz džemata Tevhid i „Bejan“.

BHDINFODESK

 

Related posts

Prof. Mejrema Velić iz Beča: MOJE MISLI SU UVIJEK OKRENUTE BOGU JEDINOME!

Urednik BiH Info Desk

NI KAJANJA NI STIDA: NA 24. GODIŠNJICU SREBRENIČKOG GENOCIDA

Editor

Fitness model Ermin Junuzović alijas Erko Jun glumi u devetom nastavku filma “Fast and Furious”

Leave a Comment

Visit us on Facebook