BiH dijaspora

Majka porijeklom iz Pakraca u Australiji proglašena nevinom nakon što je priznala da je ubila dvije kćerke

banner

Četrdesetogodišnja Milka Đurasović porijeklom iz Pakraca, koja je na suđenju priznala da je ubila kćerke, desetogodišnju Miju i šestogodišnju Tianu, čija tijela je pronašao otac Nenad u oktobru 2019. godine, u srijedu je proglašena nevinom na Vrhovnim sudom Zapadne Australije zbog mentalne nestabilnosti. 

Psihička bolest

Sudac Stephen Hill zaključio je kako je njena psihička bolest bila toliko jakog intenziteta da nije mogla u momentu shvatiti da ne smije ubiti djevojčice ni sebe. Majka je proglašena nevinom za oba ubistva. Sudac je naredio da ostane u pritvoru do naloga guvernera nakon čega će biti puštena na slobodu, prenosi Daily Mail.

Sudac Hall saglasio se s trojicom psihijatara, koji su svjedočili tokom suđenja, kako Đurasović, koja je radila kao medicinska tehničarka, nije imala kapacitet da zna šta je radila pogrešno i u mislima je ubila svoju djecu kako ne bi morali živjeti bez nje.

– Svaki slučaj ubistva, po definiciji, uključuje tragičan gubitak života, međutim, ovaj slučaj je duboko tužan. Žrtve su dvoje male djece, sestre od 6 i 10 godina. Bile su to bistre, živahne djevojke koje je njihova porodica jako voljela. Nema racionalnog razloga zašto bi ih netko želio povrijediti, a ponajmanje njihovu majku, koja je, po svemu sudeći, duboko brinula o njima. Ali, 2019. njihova majka, optužena, prestala je biti racionalna. Razvila je značajnu mentalnu bolest – rekao je sudac.

Nenad Đurasović porijeklom iz Mostara, otac ubijenih djevojčica, odbio je komentirati slučaj nakon presude, osim što je rekao da je presuda očekivana.

Državni tužilac Justin Whalley rekao je da ih je na dan kada su dvije djevojčice umrle, Đurasović ujutro odvezla u školu, ali je okrenula auto i vratila se kući, odlučivši da ne može nastaviti živjeti, te da ne želi ostaviti djevojčice bez svojih majka.

– Kako je sve više razmišljala o samoubistvu, mislila je da ne može ostaviti svoju djecu, počela je razmišljati o tome kako bi svi mogli ići zajedno. Pogledala je etikete na školskim torbama svoje djece i izgledale su kao oznake iz mrtvačnice, i mislila je da to znači da ona i djeca moraju otići – rekao je Whalley.

Kada su se vratile kući, Đurasović je uključila usisivač kako bi smanjila buku prije nego što je ubila Tianu, a zatim i Miju.

– Optužena je provela neko vrijeme hodajući po kući, ljubila je i grlila djevojke i uzela neke igračke i stavila ih pored svake djevojčice – rekao je Whalley.

Pronađena na plaži

Na snimci snimljenoj na mobitelu ubrzo nakon ubistva, Đurasović je zamolila svog supruga da je ostavi da umre, jer je planirala sebi oduzeti život.

– Žao mi je, žao mi je, nisam znala. Bile su OK, nisu puno patile, to jest Tiana, Mia se malo borila…ako nisam gotova dok ovo gledaš Nenade, molim te pusti me da umrem, oprostite svi, ja sam kriva za sve. Žao mi je – rekla je na srpskom jeziku.

Đurasović se potom bezuspješno pokušala ubiti u porodičnoj kući prije nego što se odvezla do plaže Whitfords kako bi ponovno pokušala samoubistvo. Kad je njen muž stigao kući, vidio je poruku sprijeda u kojoj mu je poručeno da ne ulazi unutra. Utrčao je i otkrio Mijino tijelo. Susjedi su pozvali policiju nakon što su iz kuće čuli vrisku, a kasnije su baka i djed djevojčica viđeni kako izbezumljeni i uplakani leže na travnjaku ispred porodične kuće.

Đurasović pronađena je na plaži i odvedena u bolnicu Royal Perth na liječenje, a kasnije je optužena za ubistva. Policija je pronašla nekoliko bilješki ostavljenih oko kuće: „Volim svoje djevojke više od ikoga i bilo čega i tako mi je žao što se nisam bolje brinula o njima”, pisalo je na jednoj. “Nisam voljela pričati o svojim problemima, voljela bih da jesam, žao mi je zbog svega” i “Ne mogu dopustiti da odrastaju bez mene”, stajalo je na drugoj.

Related posts

Aerodorom Sarajevo: Tokom ljeta nove linije i povećanje broja letova

Oslo: Norveško-bosanska privredna komora aktivan investitor u BiH

Editor

Beč: Bosanac‌ ‌izabran‌ ‌za‌ ‌jednog‌ ‌od‌ ‌najuspješnijih‌ ‌poduzetnika‌ ‌

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment