Društvo

Sarajevski srednjoškolci Lejla Skelić i Boris Velašević primljeni na prestižni američki MIT

banner

MIT – Massachusets Institute of Technology u Sjedinjenim Američkim Državama od ove jeseni postat će bogatiji za dva izuzetna bosanskohercegovačka talenta, maturante Richmond Park Međunarodne srednje škole u Sarajevu koji su primljeni na ovaj prestižni Univerzitet isključivo svojim trudom, upornošću i zalaganjem, saopćeno je iz te škole.

Boris Velašević i Lejla Skelić već dugi niz godina osvajaju nagrade i medalje na svim državnim i međunarodnim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike te su tokom četverogodišnjeg školovanja napredovali i ostvarili svoj cilj studiranja na jednom od najboljih univerziteta na svijetu.

Lejla je objasnila kako je tekla aplikacija za MIT.

„Aplikacija na MIT je bila personalizirana. Tokom intervjua sam bila iskrena i otvorena i imala priliku da pokažem svoje kvalitete i prednosti, što je doprinijelo samom izboru mene kao budućeg studenta tog fakulteta“, kazala je Lejla.

Također, na nedavno održanoj EGMO Olimpijadi 2019 (Evropskoj matematičkoj olimpijadi djevojaka) u Ukrajini (Kijev), Lejla je osvojila drugo mjesto i srebrenu medalju pa tako još jednom dokazala svoj talenat.

Boris je kazao da je veoma zadovoljan i uzbuđen zbog ostvarenog uspjeha.

“Nikada niste sigurni da li će vas primiti, ipak to su veliki univerziteti i samo nekolicina dobije priliku da tamo studira“, poručio je Boris, koji ne samo da je primljen na MIT, nego je dobio priliku da studira i na Columbia univerzitetu u Njujorku. Boris je odlučio da će od ova dva univerziteta odabrati MIT i da jedva čeka da započne novu etapu obrazovanja što će mu zasigurno donijeti mnoštvo novih izazova i prilika.

Related posts

(VIDEO): Na Šehidskom mezarju Kovači odata počast Aliji Izetbegoviću

Urednik BiH Info Desk

Ima i takvih: Traže da se u Srebrenici podigne spomen-bista Peteru Handkeu

Bijeli golub ponovo (ne) leti 45/ 205: POSLJEDNJI POZDRAV ŠAHBAZU AVDIĆU

Leave a Comment