BiH dijaspora

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu Washington/Gala večera: Nagrada za životno djelo pokojnom senatoru John McCainu

banner

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBiH) ugostilo je blizu 170 gostiju iz cijelog svijeta, uključujući visoke dužnosnike i diplomate iz Sjedinjenih Država i BiH, na gala večeri u Whittemore House u Washingtonu, DC. Uz Ambasadu Bosne i Hercegovine, prisutni su bili i predstavnici Ambasade Saudijske Arabije i Ambasade Turske. Također su bili prisutni i dužnosnici State Departmenta, Matthew Palmer, zamjenik državnog tajnika u Uredu za evropska i evroazijska pitanja zadužen za Zapadni Balkan i Egejsko more, Abdulah Skaka, gradolnačelnik Sarajeva te Senad Sofić, guverner Centralne banke.

Nagrada za životno djelo

Uz brojne impresivne ženske lidere, ACBiH je nagradio pokojnog senatora Johna McCaina nagradom za životno djelo.

– Pokojni senator John McCain je bio heroj koji je utjelovio vrijednosti onoga što znači biti Amerikanac, rekla je Ajla Delkić, predsjednica ACBiH.

Senator McCain pozivao je SAD da preuzme aktivniju ulogu na Balkanu i zagovarao ulazak Bosne u NATO. Senator je umro prošle godine, nakon duge borbe sa rakom. Ambasador Kurt Volker primio je nagradu u ime obitelji.

– Senator McCain je uvijek brinuo o ljudima. Za njega su najvažniji bili životi ljudi i brinuo se o njihovim težnjama. Uvijek je bio na strani onih koji su se borili za slobodu, rekao je ambasador Volker i istaknuo McCainovo zagovaranje za NATO savez, koji ove godine slavi 70 godina postojanja.

– Rad NATO-a nije završen. NATO je stvoren kako bi zaštitio demokratiju nakon Drugog svjetskog rata […] i nije još završio taj posao, rekao je Volker.

– S obzirom na lokalne izazove s kojima se Evropa i Balkan danas suočavaju, važnost NATO saveza je sve izraženija, istaknula je Ajla Delkić.

Ženski lideri

U povodu obilježavanja snažnih ženskih lidera i 70. godišnjice NATO-a, ACBiH je odala počast nekolicini žena koje su svojim naporima pružile pomoć Bosni i Hercegovini.

– Potpuna uključenost žena, bilo da se radi o vanjskoj politici ili bilo kojoj drugoj areni, ključna je za razvoj bilo koje zemlje, kazala je Delkić.

Predsjedavajući ACBiH-a Adnan Hadrović predstavio je nagrade, naglašavajući duboko ukorijenjeno prijateljstvo između SAD-a i Bosne, uključujući i blisko vojno partnerstvo između Nacionalne garde Marylanda i bosanskih Oružanih snaga.

Nacionalna garda države Maryland

Savjetodavno vijeće dodijelilo je generalu Lindi L. Singh, 29. generalnoj pomoćnici Marylanda, nagradu ACBiH za prijateljstvo. Nacionalna garda Maryland ima državno partnerstvo s Oružanim snagama BiH, a ovo partnerstvo postalo je sastavni dio vojne integracije Bosne i Hercegovine i njenog procesa pristupanja NATO-u.

General-major Linda Singh prva je žena i prva Afroamerikanka koja služi kao generalna pomoćnica Nacionalne garde. U emotivnom govoru govorila je o bliskoj vezi s bosanskim vojnicima.

– Partnerstvo između Nacionalne garde Marylanda i bosanskih Oružanih snaga će se povećati nakon što se MAP aktivira, kazala je, ističući koliko je Nacionalna garda imala koristi od ovog partnerstva.

– Nacionalna garda Marylanda je predana i vjerujemo da možemo napredovati u našoj saradnji. Bosna i Hercegovina je nevjerojatna zemlja s nevjerojatnim ljudima, i moramo njenu kompleksnost iskoristiti kako bi Bosna postala sjajna zvijezda u regiji, rekla je Singh.

Bosanski imigrant u US mornarici

Nagradu za državnu službu, ACBiH je dodijelio mladoj kapetanici Američke mornarice, Maidi Kalić Zheng. U također vrlo emotivnom govoru, kapetanica Kalić je dijelila svoje teško iskustvo kao izbjeglica iz Bosne. Došla je u SAD kao dijete i pridružila se marincima jer “ništa nije dato, sve je zarađeno sopstvenim radom”, rekla je ona.

“Moja prošlost me oblikovala u ono što sam danas, i stojim pred vama, ponosna Bosanka i Amerikanka, dio mornarice Sjedinjenih Država.”

BiH se kreće naprijed

Ambasadorica Maureen Cormack, bivša i prva ženska ambasadorica u BiH koja je pokazala izuzetno vođstvo u izazovnim okolnostima, dobila je nagradu ACBiH. Nedavno je napustila Bosnu i Hercegovinu nakon četiri godine na čelu američke ambasade.

– Nakon ove četiri godine, ponijela sam sa sobom osjećaj velikog potencijala BiH, ali jednako mi je jasno da prepreke ostaju značajne. Politička manipulacija i korupcija, retorika koja potiče strah i potiče nacionalizam, nadut i skup javni sektor koji gotovo da ne pruža usluge građanima i sve veći osjećaj nesigurnosti. Sve to odvlači ljude od velikog potencijala Bosne, ističe Cormack.

– Bosna i Hercegovina ima izvanrednu prirodnu ljepotu koja dovodi do razvoja turističke industrije, ova zemlja ima talentovane ljude, rastuću ekonomiju, geografsku blizinu Evropi i prirodne resurse i višak energetskih resursa koji je čine jedan od rijetkih izvoznika energije u južnoj Evropi. Bosna se s poteškoćama polako kreće, ali se kreće naprijed, kazala je sada bivša Ambasadorka Cormack.

Cormack je naglasila potencijal Bosne, ali i rastući osjećaj razočaranja i potrebu da se krene naprijed.

“Frustracija predstavlja sve što drži BiH vraćeno iz koristi od svojih velikih snaga. BiH ima ogromnu podršku međunarodne zajednice, naročito SAD-a i EU-a.”

– Problem zemlje nisu njeni građani, oni su talentovani, vrijedni i vrlo uspješni kad su u pravom okruženju. Anketa provedena prije nekoliko godina u SAD-u svrstala je dijasporu BiH kao jednu od najuspješnijih u SAD. Isto vrijedi i u Njemačkoj i drugdje u svijetu. To pokazuje šta bi BiH mogla biti da se taj nivo talenta oslobodi kod kuće. Previše ima korumpiranih političara koji zajedno rade na destabilizaciji zemlje i ostatku na vlasti po svaku cijenu za ličnu dobit i zaštitu,dodala je.

Cormackova je istakla pojavu novih, mladih lidera i političara koji pokušavaju odvesti zemlju naprijed.

– Postoji nada. U nekim kantonima postoji nova generacija političara koja kreće u novom smjeru – građani BiH trebaju tražiti ovakve promjene svugdje, zaključila je.

Dr. Mahira Tanović, istaknuti bosansko-američki plastični hirurg, koja je tokom rata u BiH pomagala civilima u svom rodnom Mostaru, nagrađena je nagradom ACBiH Community Leadership Award. Nakon dolaska u SAD kao izbjeglica, postala je jedna od najboljih plastičnih hirurga u New Yorku i nastavlja pomagati svojoj rodnoj domovini pružanjem besplatnih medicinskih zahvata građanima BiH. Također je uključena u pomaganje raznim organizacijama kroz filantropske napore.

“Bosna je naš drugi dom”

Swanee Hunt, bivša američka ambasadorica u Austriji, koja je služila tokom rata u BiH i koja je bila uključena u politiku SAD-a prema Balkanu, govorila je o svojim mnogim iskustvima u regiji tokom teških godina 1990-ih.

Meni i mojoj porodici Bosna je drugi dom, naglasila je. Ambasadorica Swanee dobila je nagradu ACBiH za globalno vođstvo.

Gradonačelnik Sarajeva

Gradonačelnik Sarajeva govorio je na engleskom i bosanskom jeziku, naglašavajući važnost tolerancije i suživota u bosanskim zajednicama.

– Promovišemo ujedinjenu, multietničku i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. Sarajevo, sa svojim crkvama, džamijama i sinagogama, srce je multietničke, multikulturalne i multireligijske zemlje, rekao je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Također je naglasio predanost Grada Sarajeva da očisti sve mine do 2020. godine i pozvao sve prisutne da posjete Sarajevo u septembru iste godine.

Više od decenije, ACBiH je promovisala BiH i interese i potrebe bosanskih Amerikanaca. Cilj organizacije je ojačati bosansko-američko zagovaranje pred političarima u Washingtonu, D.C.

Piše: Tea Ivanović

 

Related posts

DIJASPORA BIH: POSTOJE DVIJE BOSNE I HERCEGOVINE, KOJE NIKAKO DA SE SRETNU NA PRAVI NAČIN!

Admin1

Kanada: Tražimo Šeranićevo izvinjenje državi Bosni i Hercegovini i njenim odanim građanima

Urednik BiH Info Desk

Njemačka policija moli za pomoć: Prepoznajete li ovog prevaranta

Leave a Comment