BiH dijaspora

Danska: Bošnjaci iniciraju obnovu džamije u selu Klek

U ljeto 1993. bojovnici HVO-a upadaju u selo Klek (opština Prozor) i tom prilikom ubijaju 14 civila mahom starijih ljudi. Svoj krvavi pir završavaju paljenjem kompletnog sela uključujući i staru Klečku džamiju koja je sagradjena daleke 1875. godine. 1998. godine je pronadjena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih mještana. U selu je prije rata živjelo 330 osoba a danas u njemu stalno boravi tridesetak povratnika. Mnogi mještani dolaze često u selo i održavaju svoja imanja, mada tu nisu nastanjeni stalno.
U post ratnom periodu povratnici grade nove kuće na zgarištima starih kuća ali se i danas mogu vidjeti ostaci mnogih kuća koje nikad nisu dobile svoj krov. Od stare Klečke džamije ostala su samo tri kamena zida koji mogu da se obruše u svakom momentu. Nekoliko puta u zadnjih 27 godina pokušavala se organizovati njena obnova ali uvijek bez uspjeha. Ova džamija je jedina na teritoriji opštine Prozor koja nije obnovljena. Sve druge srušene u ratu su obnovljene.
Saznavši za stanje u kojem se nalazi navedena džamija, BH Radio iz Odense i HO Bošnjaka Danske Most-Bro pokreću akciju prikupljanja sredstava za njenu obnovu. Akciji se priključuje i UBLO (Udruženje Bošnjaka logoraša Odense). U roku od samo 4 dana prikupljeno je gotovo 5000,00 BAM. Organizator akcije stupio je u kontakt i sa mještanima sela Klek te sa Islamskom zajednicom preko glavnog imama medžlisa Prozor, Safeta Pozdera. Interesovanje za ovu akciju je izuzetno veliko ne samo u Danskoj već i u ostalim zemljama EU ali i u USA. Akcija će u Danskoj trajati dva mjeseca a u ostalim zemljama nešto duže. Kako stvari sada izgledaju Klečka ljepotica bi vrlo brzo mogla zasijati u svom punom sjaju. Svi oni koji žive van granica BiH mogu se uključiti u ovu akciju svojom donacijom na ovaj konto:
Medžlis I.Z-Prozor Kralja Tomislava 13
Prozor 88440 Bosnia – Hercegovina
IBAN BA 391605020000005207
S.W.I.F.T. CODE VAKUBA 22
OBAVEZNA NAZNAKA : Džamija Klek
Donacije u Danskoj idu preko HO Bošnjaka Danske Most-Bro na mobile Pay : 71615
Piše: Mensu Graca/Dijaspora.org

Related posts

Bošnjak-časopis Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije

BHD Info Desk Administrator

MAGAZIN SAVEZA BANJALUČANA U ŠVEDSKOJ: Šeher Banja Luka – Broj 70.

Editor

Preminuo Fahrudin Rudi Šišić: Veliki gubitak za bosanskohercegovačku zajednicu u Australiji

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment