Društvo

Komemoracija za žrtve u Ahmićima

banner

Prigodnim i vjerskim programom i komemoracijom danas će u Ahmićima biti obilježena 26. godišnjica stravičnog zločina jedinica HVO-a nad Bošnjacima Ahmića kada je 16. aprila 1993. godine ubijeno 116 civila, među kojima 33 žene i djece. Porodice i dalje tragaju za 29 Ahmićana.

Obilježavanju godišnjice i komemoraciji prisustvovat će i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. U Ahmićima i Sarajevu istog dana bit će organizovan interaktivni narativ “Ahmići: 48 sati pepela i krvi”. Predstavljanje narativa u Ahmićima i Sarajevu pratit će i izložba fotografija Gilesa Penfounda, koje je slikao fotograf britanske vojske u sklopu UNPROFOR-a. Penfound je dolazio u Ahmiće kako bi odao počast žrtvama zločina kojem je i sam svjedočio u aprilu 1993. godine. Na osnovu njegovih fotografija dvojica zločinaca su odgovarala pred Haškim tribunalom.

Komemoraciji će prisustvovati i ratni veterani iz regiona.

Haški tribunal je za zločin u Ahmićima osudio sedam bivših pripadnika HVO-a, dok je pred Sudom BiH za isti zločin Paško Ljubičić osuđen na 10 godina zatvora.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić osuđen je na 25 godina. Na slobodu je pušten početkom juna 2014. godine.

Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić osuđeni su na zatvorsku kaznu od 6 do 10 godina zbog sudjelovanja u napadu, no pravomoćnom presudom su 2001. oslobođeni krivice. Drago Josipović dobio je 12, a Vladimir Šantić 18 godina zatvora. Dragan Papić oslobođen je krivice.

Hronologija zločina u Ahmićima

U rano jutro 16. aprila 1993. godine, u napadu specijalne jedinice Džokeri Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), ubijeno je 116 Ahmićana od čega su 33 bili žene i djeca. Najmlađa žrtva imala je samo nekoliko mjeseci.

Noć prije napada evakuirani su Hrvati iz tih sela. HVO je napad započeo prvo iz daljine granatirajući Ahmiće-Šantiće, a zatim su grupe vojnika išle od kuće do kuće napadajući civile i njihovu imovinu i koristeći zapaljive svjetleće metke i eksploziv. Vojnici HVO-a zapalili su skoro svaku kuću Bošnjaka u Ahmićima-Šantićima, kao i dvije džamije.

Pokolj su otkrile mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske i pukovnik Bob Stewart.

 

Related posts

Cimet za zdravo mršanje

PLAMEN ŽIVOTA U SRCU VIKICE ČAĐO

BHD Info Desk Administrator

Sarajevski atentat: Juni koji je promijenio svijet

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment