Moj stav Pogledi

NOVI OPASAN I IZAZOVAN KORAK RS

banner

Vlasti Republike srpske ubrzano naoružavaju, obučavaju i proširuju aktivan i rezervni policijski sastav

Nije ovo samo izazov. Nisu ovo samo provokacije. Ovo je otvoreno spremanje za novi rat. I pored jakog aktivnog i ne manjeg rezervnog policijskog sastava, specijalnih jedinica, četničkih odreda i još živih paravojnih formacija, dobro opremljenih i naoružanih, ojačanih sa podrškom instruktora Srbije i Rusije, vlasti Rs ubrzano naoružavaju, proširuju povećavaju i ojačavaju rezervni sastav policije sa jopš 1.000 novih pripadnika.

Rs formira rezervni sastav policije

Narodna skupština Rs je 16. Aprila ove godine sa 51 glasom Za, 2 protiv i 19 uzdržanih glasova usvojila nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim se predviđa formiranje rezervnog sastava policije Rs i nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru. Podršku ovim zakonima dali su i pozicija i opozicija, koje su uvijek zajedno kada je to u interesu jačanja državotvornih funkcija Rs, protiv i na štetu i države BiH. Predloženim izmjenama suprostavio se Draško Stanivuković, poslanik PDP-a, tražeći da se nacrti skinu s dnevnog reda, jer po njemu ovakva zakonska rješenja nisu u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima, evropskim propisima, Ustavu i  pozitivnim zakonima. Ne treba imati ni iskustva ni pameti, da se shvati da je ovo novi direktan udar na bezbjednost i sigurnost države Bosne i Hercegovine, koji neki zovu “Za Srbiju spremnI!”

Nema opravdanog osnova za jačanje policijskih snaga Rs

Rezervni sastav policije Rs, po riječima ministra unutrašnjih poslova Rs Dragana Lukača, brojaće 20% od ukupnog redovnog sastava policije, što znači biće ih oko 1.000, a regrutovaće se u grupama od 100 do 200. Pripadnici rezervnog sastava imaće ista ovlaštenja kao redovna policija.

Samo glupi i najivni mogu nasjedati na navode, po kojim će rezervni sastav “puno značiti u slučajevima nepogoda ( kao da do sada nisu na tom planu korištene vojska i civilne službe) i boljoj bezbjednosti tokom migrantske krize”, koja je do sada efektirala entitet FBiH.

Primjenom novih zakonskih rješenja o rezervnom sastavu policije, postojeći rezervni sastav, koji postoji od ratnih dana, na koji se uvijek računa i koji nikad nije zaboravljen, u Rs se proširuje i ojačava sa još 1.000 novih pripadnika. Pri tome se ne smije izgubiti iz vida da su mnogi pripadnici rezervnog sastava i paravojnih formacija, koji su  bili aktivni u toku agresije na BiH, i danas obučena rezervna snaga, koja se u datim uslovima može brzo osposobiti i uključiti u oružane snage. Nema opravdanog osnova za jačanje policijskog sastava Rs, što potvrđuju brojne izjave .

U komentarima, koji stižu sa raznih strana, skoro nikom nije jasno zašto se u Rs proširuje rezervni sastav policije. Ustvari, više je nego jasno da su razlozi koji se navode (migrantska kriza i  vremenske nepogode) samo formalni izgovor. U tom smijeru su već stigle reakcije iz OHR i od  američke ambasade, u kojima se izražava zabrinutost, ali ne nagovještavaju mjere kojima se vlasti Rs trebaju zaustaviti i urazumiti.

Opasni izazovni koraci vlasti Rs

Svaki novi korak učinjen na planu jačanja Rs kao države, s ciljem slabljenja i rušenja BiH, izaziva  brojne reakcije, koje se brzo stišaju i prepuste zaboravu. Na to, naravno, računaju stratezi Velike Srbije. Tako će vjerovatno biti i sada. I na ovaj opasan provokativan i antidejtonski korak neće biti nikakvog djelotvornog odgovora ni sa koje strane.

Genocidna Rs predvođena Dodikom, Željkom Cvijanović i njihovom svitom istrajno ide korak po porak. Zadnjih godina u njihovom fokusu je vojna komponenta, bez  koje se ne mogu ostvariti strateški ciljevi Rs i Srbije. Ubrzano naoružavanje, koje je prošle godine izazvalo opšte negodovanje, ove godine se nastavlja formiranjem šireg rezervnog sastava policije. Lani je za njih, i za još njih, kupljeno naoružanje, a sad ih treba regrutovati, ustvari treba ozvaničiti i dati legitimitet četničkoj formaciji koja je svakim danom sve jača i brojnija. To ustvari nije ništa novo, jer rezervni sastav i paravojne formacije, koje od 90-tih  nikad nisu ni ukinute, sada se samo proširuju, obnavljaju, osavremenjuju, dodatno naoružavaju i osiguravaju se platom koju će primati u visini 80% od prosječne plate ostvarene u Rs prethodnog mjeseca.

Svi koji prate implementaciju Dejtonskog mira u BiH u protekle 23 godine

znaju da je glavna prepreka brzoj implementaciji i provođenju Aneksa VII o povratku prognanih i najveći rizik i glavna opasnost za one koji su se vratili i potencijale povratnike od policijskih snaga, kako od onih u rezervnom tako i od onih u aktivnom policijskom sastavu, u što su imali prilike uvjeriti mnogi povratnici u većini gradova Rs.

Na opasne izazove vlasti Rs nema pravog odgovora

Nema pravog odgovora na opasne izazove vlasti Rs. Mada je kontinuirano djelovanje Rs potsticano iz Srbije protiv BiH antiDejtonsko i ovaj put će, kao uvijek do sada, od strane odgovornih za implementaciju mira biti okvalifikovano kao prihvatljivo. Odgovorna državna tijena i funkcioneri će se oglasiti izjavom sebi u bradu, kao Fadil Novalić i opet će biti “ujeo vuk magarca”, kao svaki put u kojem genocidna Rs ubire poene na račun stabilnosti BiH.

Do sada je oštrije reagovao član Predsjedništva BiH g. Željko Komšić, koji je rekao “da uspostavljanje rezervnog sastava policije u Rs unosi uznemirenost među građane i opasno destabilizira ukupnu političku i siguronosnu situaciju u državi”. Komšić smatra da vlasti Rs iz krajnje sumnjivih pobuda uvećavaju broj naoružanih pripadnika, pravdajući to migrantskom krizom. On sumnja da će se naoružavanje zaustaviti na ovome, a da se i zaustavi dovoljno je opasno i destabilizirajuće. Zbog toga će se na ovakve izazove, po njemu,  morati odgovoriti recipročno.

Zaboravljene vojne i paravojne formacije 

Prebrzo se zaboravilo da su tokom agresije na BiH na cijelom području djelovale različite paravojne formacije i specijalne jedinice, čiji su pripadnici bili dobro naoružani, opremljeni i obučeni, a izvršavali su različite vojne zadatke. Na području na kom su djelovali bili su gospodari života i smrti.  U njih su bili uključeni dobrovoljci i više puta osuđivani kriminalci. Poznati su nam kao Bijeli orlovi, Škorpioni, Srpska dobrovoljačka garda – Arkanovi tigrovi, Srpski sokolovi, Kninđe, SOS – Srpske odbrambene snage, Srpska čast, Srpska narodna obnova,  Podmladak veterana Rs…I danas su više nego aktuelni četnici Ravnogorskog četničkog pokreta, koji ponovo prijete sa scenarijem iz 92.g. Većina ovih formacija finansirana je iz Beograda i bila pod komandom DB Srbije. Pored njih u svakom gradu Rs djelovale su lokalne grupe…Samo naivan i glup može misliti da su im se svima zatrli tragovi. Ubijali su, pljačkali, silovali i progonili…i spremni su to da ponove. Koliko su ove formacije žive, govori još uvijek veliki broj nestalih Bošnjaka, skrivene masovne grobnice sa tijelima ubijenih, česte prijetnje i brojni napadi na bošnjačke povratnike i vjerske objekte, za koje počinioci nisu nikad otkriveni…To je pokazala i pljačka blindiranog vozila kod Gradiške u kojoj su prije nekoliko godina 7 pljačkaša od kojih 4 policajca Rs ukrali 617.000 km. Zar misliti da su sve te formacije rasformirane i nestale? Koliko ih je sada i u kojoj formaciji na području Rs?…U čije ruke je došlo staro policijsko naoružanje nakon lanjske nabavke 2.500 automatskih pušaka za policijske snage Rs?  Pri svemu ne treba izgubiti iz vida ruske “Noćne vukove” i aktivnu obuku koju u Rs vrše ruski specijalci.

Etnički čist policijski sastav  prema etnički čistoj Rs

Ako se zna kakav je etnički sastav policije Rs i da su strukture u njemu, skoro bez pripadnika drugih naroda osim Srba, može se znati i iz proteklog perioda potvrditi kakvu i koliku opasnost i prijetnju svojim sastavom i djelovanjem predstavljaju za druge, što se do sada pokazalo u niz slučajeva.

Prema riječima Ramiza Salkića, potpredsjednika Rs, u MUP-u Rs sada je zaposleno 7.000, od čega samo 350 Bošnjaka i još manje Hrvata, što uvjerljivo pokazuje da etnički čistoj Rs potpuno odgovara etnički čist policijski sastav Rs, koji će dodatno biti upotpunjen dodatnim rezervnim sastavom.

Nije neosnovano pretpostaviti, da će se i ovaj puta sve svesti na mlake reakcije i prazan govor, a sada još jači, brojniji i opremljeniji ešalon Rs moći će sa puno više sigurnosti ponovno udariti na državu BiH, da ruši i prekraja njene granice.

Nakon svega ostaje i dalje više puta postavljeno pitanje, hoće li bošnjački gubitnici i patriotski i demokratski opredjeljeni građani i njihove organizacione strukture i dalje čekati nove opasne izazovne korake srpskih i hrvatskih nacionalista i separatista, podržavane šutnjom MZ i aktivno pomagane iz komšiluka i susjedstva ili će konačno početi igrati sa bijelim figurama odlučnu šahovsku partiju, prije nego bude predana bez šanse za revanš?

 

Burlington, 19. April 2019.                                  Zijad Bećirević

 

Related posts

Vjerovali ili ne: Nudi besplatnu struju, ali niko je neće

POGLED IZ LONDONA: SVE JE ISTO SAMO TITE NEMA

BHD Info Desk Administrator

Jasenko Selimović: EU ozbiljno planira proširenje

Leave a Comment