Moj stav

Demokratska fronta predstavila svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH

banner

Predsjedavajući i član Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić i Zlatan Begić predstavili su prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH
Ovaj set dokumenata je danas Klub zastupnika Demokratske fronte zvanično uputio na razmatranje i usvajanje u državni Parlament u parlamentarnu proceduru.
“Mnogo je bilo priče oko ove teme, mnogo priče bez da smo na ovoj adresi – koja je zapravo jedina prava adresa koja je i nadležna za ova dva ključna dokumenta. S tim u vezi u proteklom periodu smo učinili ogroman napor da uz stručnu pomoć pravnog tima konačno u parlamentarnu proceduru uputimo tekst i konkretan prijedlog za ono što je višegodišnji problem u izbornom zakondavstvu i Ustavu Bosne i Hercegovine”, istakao je Đonlagić.
Naglasio je da će rješenja koja oni nude otkloniti sistemsku diskriminaciju te da su bazirana na evropskim standardima i na civilizacijskim vrijednostima.
“Krenuli smo od važnog dokumenta, a to su mjere i preporuka iz Mišljenja Evropske komisije za članstvo u Evropskoj uniji i na osnovu tih preporuka smo sačinili dokumente. Svi građani BiH će se danas imati priliku upoznati se sa ovim prijedlogom koji se bazira na sprovođenju presuda na Evropskom sudu za ljudska prava i presuda domaćih sudova. Imajući u vidu da presude Suda u Strazburu imaju primat nad domaćim zakonodavstvom, zato su i naslonjeni na obaveze koje BiH ima duži niz godina”, naveo je te potcrtao da bi se sa ovim implementiranim rješenjima došlo do ukidanja postojeće diskriminacije u izbornom zakonu i Ustavu BiH.

“Implementiranjem ovih rješenja će BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU”, rekao je Đonlagić.
“Ovaj prijedlog je obuhvatio i uvođenje moderne tehnologije u izborni proces, zatim zabranu kandidovanja za presuđene ratne zločince, održavanje izbora u Mostaru, depoplitizaciju izborne administracije. Prema tome, ukoliko bude podrške za ova rješenja, za ove ustavne amandmane, BiH odnosno Mostar, će imati lokalne izbore u oktobru, a onda bi imali priliku da naredne opće izbore uđemo u izborni proces na način da svim građanima BiH bez obzira gdje žive, kako se izjašnjavaju, omogućimo pravo kandidovanja i to je ona vrijednost u smislu otklanjanja diskriminacije prema bilo kome u BiH”, naglasio je Đonlagić.
Na pres-konferenciji se obratio i član Kluba zastupnika DF-a u PSBiH Zlatan Begić koji je kazao da je suština ” da se Ustav vraća kući i procedure se vraćaju svojoj kući”.
“Mi želimo da institucionaliziramo naše djelovanje i da naglasimo značaj institucija. Sve ono što su pregovori po raznim lokalitetima to nije onaj put kojim idemo. Izmjene, ustavna reforma je nešto što su prioriteti DF i nastojaćemo da istrajemo”, izjavio je.
“Ovim amandmanima se omogućava prestanak mandata izabranim zastupnicma ukoliko parlamentarna skupština ne izvršava svoje dužnosti, prestanak i mandata i prijevremeni izbor i za članove Predsjedništva BiH ukoliko i Predsjedništvo ne radi svoju funkciju”, kazao je Begić.

BHDINFODESK

Related posts

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Republike Hrvatske Armin Hodžić: Milanović ima urođenu predrasudu prema Bošnjacima

Urednik BiH Info Desk

Amela Sućeska uputila otvoreno pismo Fikretu Hodžiću: STIDI SE

Editor

Bude li Zapad oklijevao, Istok će vladati Bosnom i Hercegovinom

Leave a Comment