Društvo

Njemačka štampa: Divljenja vrijedni protesti učenika u Jajcu

banner

Magazin “Spiegel Online” piše o uspjehu jajačkih srednjoškolaca u borbi protiv segregacije u bh. školama,

Reportaža počinje primjerom Azre i Lucije, najboljih prijetaljica, koje su zajedno bile i u vrtiću, kao i u osnovnoj školi. No, njihov zajednički put do škole trajao je samo do ulaska u školsku zgradu, gdje su se njihovi putevi razdvajali: Azra je odlazila u bošnjačko, a Lucija u hrvatsko odjeljenje, piše dalje u tekstu.

 “Nakon osmog razreda, Azra se upisala u Srednju strukovnu školu u Jajcu. U njoj su učenici  većinu predmeta pohađali zajedno. `Prvi dan sam se osjećala kao da se dogodilo čudo`, prisjeća se Azra. `Svi smo bili zajedno! Bilo je neopisivo lijepo.”

Ali onda je uslijedio šok, piše novinar “Spiegel Onlinea”, jer su i u ovoj školi učenici trebali sve predmete pohađati odvojeno:

“Mislila sam tada: ne, ne smijemo to dozvoliti”, kaže Azra  prisjećajući se početka pobune učenika u Jajcu. Oni su se pobunili protiv sistema etnonacionalnog razdvajanja učenika, protiv “aparthejda u učionicama “, kako to nazivaju neki bosanski mediji.”

“Zajedno možemo sve!”

U protekle dvije i po godine, piše novinar Keno Versek, učenici Srednje strukovne škole u Jajcu su se suprotstavili razdvajanju prema nacionalnosti. Na sivom eksterijeru školske zgrade stoji veliki grafiti: “Zajedno možemo sve!”

Ovu malu, lokalnu pobunu desetak aktivnih srednjoškolaca, navodi se dalje, podržalo je još nekoliko stotina njih. “Ali ona je imala veliku simboličku snagu u cijeloj zemlji. Zato što mladi dovode u pitanje postratni bosanskohercegovački poredak sa sveprisutnim etničkim proporcijama. On garantuje elitama i njihovoj klijenteli uticaj i pozicije. Ali, on dijeli zemlju i sve više je razbija – u upravi, u vladi i u društvu.”

Potom se novinar “Spiegel Onlinea” osvrće na segregacija uspostavljenu u mnogim bh. školama, u kojima se predmeti, poput istorije, geografije i maternjeg jezika, pohađaju odvojeno, a drugi zajedno, ističući kako je ovaj slučaj izazvao veliku pađnju u zemlji, u kojoj takav protest učenika do tada nije postojao.

“Nastavnici škole solidarisali su se sa učenicima, a strani ambasadori su poslali pisma podrške. Konačno, u junu 2017., vlasti su povukle svoj plan o segregaciji. Bio je to veliki uspjeh nekolicine učenika u borbi protiv moćnog sistema. Krajem prošle godine mladi iz Srednje strukovne škole u Jajcu za svoju borbu dobili su i međunarodnu nagradu : OSCE-ovu nagradu “Max van der Stoel” u iznosu od 50.000 eura.”

“Glupost ubija!”

“No, do istinskog zajedništva, onakvog kakvo učenici žele, trebaće još vremena. Barem to tako odrasli u gradu vide, kao i nastavnici, od kojih mnogi još uvijek s divljenjem govore o protestu učenika”, piše dalje u tekstu.

Versek na kraju  reportaže navodi primjer prosvjetnog radnika Tarika Zjaje, čija kćerka, iako su on i njegova supruga Bošnjaci, pohađa hrvatsku osnovnu školu. Razlog je jednostavan, zato što se ta škola nalazi u blizini njihove kuće.

Zjajo, kako se još navodi, za sada ne vidi priliku za okončanje etno-nacionalnog obrazovanja.

“Pored toga, kaže on, zemlja mora postati građanska država sa novim ustavom, koji je trenutno nerealan. On uzima kutiju cigareta i ukazuje na upozorenje opasnosti pušenja. Tri puta je napisana identična rečenica, dva puta latinicom, jednom ćirilicom. Zjajo se sarkastično smije. ´Svuda u zemlji treba da postaviti upozorenja u kojima se tri puta  zaredom ističe: Glupost ubija!`”

Pripremio: Faruk Šabanović

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 20/205 TURISTIČKE (NE)MOGUĆNOSTI ZVORNIKA

Bijeli golub ponovo (ne) leti 43/ 205: „U TEBI GORI PLAMEN, ALI GA DRINA GASI…“

Editor

Nihad Mameledžija na festivalu Tastes of AdanaKKolege oduševio pitom

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment