Društvo Zanimljivosti

Evropska unija: Hrana najskuplja u Danskoj, a najjeftinija u Rumuniji, Bugarskoj i Poljskoj

banner

Cijene hljeba i žitarica diljem Evropske unije značajno su se razlikovale u 2018. godini. Tako je cijena hljeba i žitarica u najskupljoj državi članici bila tri puta viša nego u najjeftinijoj državi, rezultati suobjavljenog istraživanja Eurostata.

Kada se nivo cijena u zemljama uspoređuju s indeksom prosječnog nivoa cijena Evropske unije u cjelini, koji iznosi 100, rezultati pokazuju da je u 2018. godini cijena hljeba i žitarica bila najviša u Danskoj s indeksom nivoa cijena od 152, što znači da je u Danskoj hljeb bio 52 posto skuplji od prosječne cijene hljeba u EU.

Iza Danske slijede Austrija, te Luksemburg i Finska.

Suprotno tome, nivoi cijena hljeba i žitarica prošle godine bili su najniži u Rumuniji, Bugarskoj i Poljskoj.

Istraživanjem su bile obuhvaćene cijene različitih kategorija proizvoda. Ukoliko se promatraju proizvodi i usluge široke potrošnje kao što su hrana i bezalkoholna pića, odjeća i obuća, najviši nivo cijena je zabilježen u Danskoj, i to 38 posto iznad prosjeka.

Najniži nivo cijena u zemljama EU je u Bugarskoj.

Ovim istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od dvije hiljade različitih proizvoda i usluga široke potrošnje u 37 evropskih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Za našu zemlju istraživanje je pokazalo da su cijene proizvoda i usluga za 47 posto jeftinije od prosječne cijene tih proizvoda u Evropskoj uniji.

BHDINFODESK

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 527: TRI ”ZNAKOVITA” FOTOSA

BHD Info Desk Administrator

Koronavirus: Preko 609.000 umrlih o u svijetu

Urednik BiH Info Desk

BiH ove godine mora dobiti zakon o zabrani negiranja počinjenog genocida

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment