Društvo

Bacanjem cvijeća u Plivu danas će biti obilježena 28. godišnjica stradanja Bošnjaka u općini Jezero

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce “Spomen njima, po(r)uka nama”, u općini Jezero danas će biti obilježuna 28. godišnjica stradanja Bošnjaka s tog područja.

Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, učenjem Fatihe, kao i prigodnim vjerskim programom u 12 sati bit će odata počast za 57 nevinih žrtava Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

Tog kobnog 3. juna i 9. septembra 1992. godine ubijeno je 39 nevinih civilnih žrtava, koje su identificirane i ukopane, dok se traga još za 18 mještana, saopćili su organizatori obilježavanja.

Završni dio manifestacije planiran za 7. juni, kada će se odati počast i proučiti dova na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine Jajce.

Bijela ruža ili cvijet “Sjećanja” postao je neslužbeni simbol u znak sjećanja na žrtve na području općine Jezero, a osmislila ga je Amela Iskrić-Hadžić, diplomirani inžinjer arhitekture. Upravo nošenjem ovog jezeračkog cvijeta želi se poslati poruka širom Bosne i Hercegovine da se zločin neće zaboraviti.

Foto: Edvin Crnkić
Foto: Edvin Crnkić

Fena

Related posts

ISLAMSKA ZAJEDNICA U BiH: Iftari i teravije samo u krugu porodice

Editor

(Video) Potresna iskustva djece tokom genocida u Srebrenici

Urednik BiH Info Desk

Predstavljen “Bosanski atlas ratnih zločina”

Leave a Comment