Društvo Zanimljivosti

JEDNA PRIČA IZ ENERGETSKOG RAJA: Desio mi se i jos uvijek dešava Detox od pisanja

Ponekad mi se učini ili da je sve napisano ili da nas je previše sto bi htjeli da pišu.

FB, instagram, blogovi,mobilna opsesivna tehnologija,4G, pa 5G koji sada bezbjedonosno potresa svijet, jer Kinezi utrčavaju punom brzinom u zapadne demokracije……………..

Sve to nije razlog mog nedavnog “prijetećeg” statusa na FB: “jos samo jedna prljava fejsbukovska igra i ja – IZLAZIM”.

Ostavljam li vas virtualni prijatelji? Sve one koje poznam ili one koje godinama internetski poznajem, a po stoti put me pitaju da mi se – pridruže. Zar već nisu tu!

Dodijale mi laži i ljudska “pamet”, revizija istorije i ubijedjivanja da smo živjeli u mraku autoritativnog sistema, pa se uime moguće odluke o FB apstinenciji, pozivam prvo na nauku.

Koje je vrste moja “zaraza”?

U UK, gdje sam mislio da sam privremeno, a ispalo je stalno, prosječni GRADJANIN se dnevno logira 2,5 sata samo na ove socijalne gore pomenute mreže, kojima i ja pripadam. Provjeravaju svoj smartphone svakih 12 minuta.

Jeste li čuli za termin nomofobija; opsesivno provjeravanje je li vam telefon u džepu jakne, pored stolića dok spavate ili u bezdanoj tašni.

Medju Amerikancima je 46% onih koji priznaju da ne bi mogli živjeti bez mobitelije.

Djeca su najalarmantnije ugrožena kategorija. Neću se ni igrati ciframa kako daleko je kod djece otišla ta bolest. Instagram prednjači u mentalnoj opstrukciji kod najmlađih.

Sve smo povezaniji, a sve usamljeniji i – bolesniji

Jedna djevojčica je u mom susjedstvu nedavno počinila samoubojstvo, po instrukcijama socijalne mreže. Depresija i anksioznost su u direktnoj korelaciji sa korištenjem interneta.

Ovo su sve činjenice o kojima citate dnevno. Nisam vas ni morao podsjećati. Dublje je to od mojih par nepovezanih, istinitih redova, jer u to su već uključeni raznovrsni segmenti nauke.

Sa bolešću se -zato- javljaju i oni koju tu bolest liječe. Lječilišta po svijetu, iliti DETOXA od interneta, je vec bezbroj. Od Indije do Dalekih Istoka i mudrih Zapada.

Postoje takozvani Detox paketi. Paket broj 1; akomodacije gdje vas iščekuju iscjelitelji kojima urucujete svoj smartphone na neodređeno. Paket broj 2; hotel nudi način kako da se diskonektirate, da zaboravite da ste imali mobitel ili iPad. Paket broj 3; ulaskom u hotelsku zonu DETOXA nemate mobilnu recepciju, zovu ga rajskim iskustvom povratka prirodi i sebi.

E, meni se, slučajno, nakon nekih londonskih susreta, desio slovenački RAJ. Znači, mi sa naših bivših YU prostora ne zaostajemo ni u bolesti, ni u DETOXU od bolesti. I ko će prvi povesti pametno izlječenje od te zaraze nego Slovenci.

Mjesto  se zove Jezersko. Povrh Kranja prema planinskom masivu Austrije, Koruška . Tu je sve ono sto nije – gradurina. Prirodni povratak sebi. Čisti energetski raj; četiri prirodne tačke energetskog punjenja, kristalna jezerska voda i šuma sa kojom razgovarate “direktno”, bez mobitela.

U stvari, smisao dolaska ovdje je bezmobitelski. Butik hotel Planinka, u punoj novoj funkciji od Februara, je cjelokupano radjen od prirodnih materijala, i sve je u njemu podređeno prirodi. Naravno i “butik” obroci.

Marjan Batagelj je jedan od najprepoznatljivijih biznismena u Sloveniji i većinski je vlasnik ne samo  Planinke nego cjelokupnog kompleksa Postojna i Predjama. Moj domaćin je bila Mateja Rosa, iz Pres ureda ove moćne turističke slovenačke kuće, na čijem je celu Batagelj decenijama.

O najnovijem otkriću tkz. Tajnih Soba u samoj Postojni, koje u minijaturi podsjećaju na Churchill War Rooms u Londonu, vodile su se mnoge obavještajne akcije i prisluškivanja od 70 tih godina pa do najnovijih balkanskih ratova devedesetih. Toga će se sjetiti oni davni vojni obveznici bivše države kojima je Postojna bila baza,ali njenu tajanstvenost je znala manjina i to je sada postao turistički izazov. To je tema za sebe koju namjeravam naknadno eksploatirati.

Sama Jama je odavno milionski posjećena a spomenar je mnogima iz dana YU ekskurzijske mladosti.

Predjama dvorac je atrakcija za sebe.

 

Vedad Spahović

Related posts

Sarajevski Romeo i Julija: Prije 27 godina zagrljeni u smrt otišli zajedno

Editor

Ljekovita svojstva trešnje

Urednik BiH Info Desk

Mostar: Stari most u bojama zastave BiH povodom Dana državnosti

Editor

Leave a Comment