Biznis

Austrijski Elsta Mosdorfer otvorio fabriku u Živinicama

U poslovnoj zoni Ciljuge 2 u Živinicama danas je otvorena nova fabrika austrijske firme “Elsta Mosdorfer”, koja je, pored postojećih radnih mjesta, otvorila još 80 novih za lokalno stanovništvo. Ova firma sada broji 150 uposlenika.

Firma proizvodi kućišta za električnu energiju i više od 90 odsto proizvoda izvozi van BiH. Širenje proizvodnje, kapaciteta i asortimana planovi su za budućnost.

“Naši proizvodi na polju energetike koriste se za distribuciju, prenos, mjerenje, telekomunikacije. Prave se od poliestera i takvu tehnologiju, koliko znam, nema niko u BiH”, pojasnio je Edin Gaštan, direktor “Elsta Mosdorfer” Živinice, te najavio da će u narednom periodu biti otvorena još jedna fabrika i zaposleno još dosta ljudi.

Radnici su uglavnom mlađe osobe, a među njima i Amir Islamović iz Živinica, koji radi za presom.

“Potrebno je da stavite komad u presu, a kada izađe, stavite drugi. Obrežemo, isturpijamo, stavimo pečat, te ostavimo u škrip da se hladi i to je to”, pojasnio nam je Amir.

Na pitanje hoće li otići iz BiH kaže: “Nema potrebe, dobro mi je ovdje”.

Predstavnici lokalne zajednice nisu krili zadovoljstvo što je ovo peti veliki poduzetnički poduhvat u poslovnoj zoni Ciljuge. Između ostalog, kažu, zahvaljujući administrativnim reformama urađenim u opštini. Osim lokacije koju nudi, lokalna zajednica je investitorima omogućila da potrebnu dokumentaciju riješe za tri mjeseca, te im je snizila rentu.

U ovo područje je za dvije godine uloženo oko 50 miliona maraka i zaposleno oko hiljadu ljudi.

Related posts

Uspješno poslovanje Triglav Osiguranja Sarajevo u devet mjeseci ove godine

Investicije iz dijaspore: Enisa Larsson sa suprugom Kristenom u Prijedoru otvorili hladnjaču kapaciteta do 200 tona

Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Holdinga: Samo kroz ekonomski prosperitet možemo izgraditi jaku BiH

Admin1

Leave a Comment

Visit us on Facebook