Biznis

Austrijski Elsta Mosdorfer otvorio fabriku u Živinicama

banner

U poslovnoj zoni Ciljuge 2 u Živinicama danas je otvorena nova fabrika austrijske firme “Elsta Mosdorfer”, koja je, pored postojećih radnih mjesta, otvorila još 80 novih za lokalno stanovništvo. Ova firma sada broji 150 uposlenika.

Firma proizvodi kućišta za električnu energiju i više od 90 odsto proizvoda izvozi van BiH. Širenje proizvodnje, kapaciteta i asortimana planovi su za budućnost.

“Naši proizvodi na polju energetike koriste se za distribuciju, prenos, mjerenje, telekomunikacije. Prave se od poliestera i takvu tehnologiju, koliko znam, nema niko u BiH”, pojasnio je Edin Gaštan, direktor “Elsta Mosdorfer” Živinice, te najavio da će u narednom periodu biti otvorena još jedna fabrika i zaposleno još dosta ljudi.

Radnici su uglavnom mlađe osobe, a među njima i Amir Islamović iz Živinica, koji radi za presom.

“Potrebno je da stavite komad u presu, a kada izađe, stavite drugi. Obrežemo, isturpijamo, stavimo pečat, te ostavimo u škrip da se hladi i to je to”, pojasnio nam je Amir.

Na pitanje hoće li otići iz BiH kaže: “Nema potrebe, dobro mi je ovdje”.

Predstavnici lokalne zajednice nisu krili zadovoljstvo što je ovo peti veliki poduzetnički poduhvat u poslovnoj zoni Ciljuge. Između ostalog, kažu, zahvaljujući administrativnim reformama urađenim u opštini. Osim lokacije koju nudi, lokalna zajednica je investitorima omogućila da potrebnu dokumentaciju riješe za tri mjeseca, te im je snizila rentu.

U ovo područje je za dvije godine uloženo oko 50 miliona maraka i zaposleno oko hiljadu ljudi.

Related posts

Završen 9. SBF: Prezentirano 250 projekata, održano 365 B2B sastanaka

Urednik BiH Info Desk

Prvi put u istoriji regije, investitori iz dijaspore mogu neometano i transparentno ulagati u perspektivne poslovne ideje u matičnim državama

Editor

Finska je na prvom mjestu kao najsigurnija država na svijetu za turiste a Bosna i Hercegovina na 77. mjestu

Leave a Comment