BiH dijaspora

Serijal: Iskre promjene (7): ŠTO JE GUŠĆI MRAK TO SU ISKRE SJAJNIJE

Platforma za progres organizacionim političkim angažmanom diljem svijeta gdje je nastanjena bosanskohercegovačka dijaspora čini pionirske poduhvate u ispravljanju institucionalnih grešaka, rušeći barijere koje dijele domovinu i dijasporu dubokim jazom sumnje i nepovjerenja. Teško je sročiti u riječi sve ono čime naša dijaspora nije zadovoljna u odnosu na tretman od strane institucija društva i vlasti Bosne i Hercegovine prema svojim građanima u inostranstvu. Nekorektnost je najmanji sadržilac bahatosti i neuviđajnosti sa kojima se često bh. službenici u predstavništvima u inostranstvu odnose se prema našim građanima. Većina njih priželjkuje da ih ne posjeti niti jedan bh. građanin – jer oni ne žele da rade u interesu građana i države BiH. To često zbunjuje naše građane u dijaspore kada se nađu pred očitom i zlonamjernom opstrukcijom od strane službenika bh. ambasada i konzulata – te kroz nekorektan odnos indoktriniranih i bahatih službenika vide nekorektnost države prema njima lično. To doživljaju kao frustraciju, uvredu i atak na intelekt – jer se uglavnom radi o primitivnim spletkama iz domena administrativne prizemne opstrukcije. Kada se to uvijek ponavlja, iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, i već iz decenije u deceniju – sigurno da takav destruktivan odnos i provokativna komunikacija ima kapacitet da bh. patriote u inostranstvu otrovnim zubima ugrizu za duši i pobude odbojnost prema voljenoj domovini, pitajući se: „Čime sam zaslužio/-la ovakvo poniženje?“, a potom vremenom slijedi stav: „Zašto i dokle da trpim ovo zlostavljanje kad me, očito, ne želi domovina?!“

Naravno, da pakosni službenik nije mjerodavno ogledalo odnosa patriotskog stanovništva prema našoj dobronamjernoj dijaspori. Međutim, neprijatelji države Bosne i Hercegovine, shvatajući snagu i značaj njene dijaspore – veoma seriozno planiraju i spletkaroški postupaju u namjeri da bh. dijasporu odbiju od svoje matice i u njima probude averziju prema domovini. Pošto su diplomatsko-konularne institucije jedina institucionalna veza naše dijaspore sa domovinom, i htjeli ne htjeli oni su na njih upućeni, te kroz njihov odnos prema sebi grade odnos domovine prema njima kao dijaspori.

Dakle, putem najprimitivnijeg oblika manipulacije, neprijatelji države Bosne i Hercegovine, veoma uspješno su rastjerali veći dio dijaspore od domovine i uložili ogroman napor da bi u duše našim građanima u inostranstvu unijeli smutnju. To je, u najmanju ruku, neljudski i nehumano – ali baš od takvih beskrupuloznih ideologija i vinovnika izvršena je trostruka agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i počinjen najveći zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Znači, pošto su osuđeni ratni zločinci a njihovi projekti još uvijek žive u BiH i mobilišu se nove snage za ostvarenje ratnih ciljeva u mirnodobskim uslovima. Za taj zločinački projekat veoma je bitno da se bh. dijaspora odvrati od svoje domovine i da steknu dojam da ih matica ne želi i da nisu poželjni niti dobro došli, a što je neistina.

To i jeste interes onih koji podržavaju opstanak presuđenih zločinačkih projekata od strana Haškog tribunala – ali najčešće naši građani u inostranstvu nisu informisani koja stranka je imenovala svoje poslušnike u diplomatsko-konzularene urede, pa nisu spremni na zlonamjerene reakcije službenika – koji su instruirani baš u cilju stvaranja negativnog osjećanja prema domovini kod naših ljudi u dijaspori. Što je još tragičnije – one političke snage koje se deklarišu kao državotvorne i „probosanski“ orijetisane, uopće nisu aktivne među našom dijasporom da bi ih pravilno informisali, a kamoli educirali kako da se nose sa, faktički, specijalnim ratom koji ima iste ciljeve: podjelu države Bosne i Hercegovine i njeno brisanje sa karte Evrope i svijeta.

Stoga je angažman Platforme za pogres u našoj dijaspori veoma značaja politička aktivnost koja jača vezu matice sa njenim građanima u inostranstvu. Vizionarski angažman profesora Mirsada Hadžikadića je za svaku pohvalu, te se očekuje da se kroz kontinuiranu i sveopću programsku saradnju domovine i dijaspore omogući da naši uspješni građani u inosranstvu dobiju priliku da značajnije utiču na aktuelna dešavanja u BiH – jer im je do sada nuđeno samo da budu donatori i nijemi promatrači.

Piše: Ibrahim Osmanbašić

 

Related posts

Upješna povratnička priča automehaničara Edina Ćosića iz Bijeljine

Zeničanka Maja Hadžiselimović među 25 najvećih naučnica Njemačke

Urednik BiH Info Desk

BURLINGTONSKA PODRŠKA HADŽIKADIĆEVOJ PLATFORMI ZA PROGRES

Leave a Comment