Bosnia Appeal

BiH vlast trenira strogoću: Humanitarnoj organizaciji Aid Brigade zabranili da pomažu migrantima u Sarajevu

banner

Volonteri grupe Aid Brigade iz Evrope i Amerike, koji su svakodnevno pripremali i dijelili obroke migrantima na Željezničkoj stanici u Sarajevu, prestali su raditi zbog naredbe koju su izdale vlasti u BiH. Također, zatvorili su svoje prostorije u kojima su pružali i medicinsku pomoć migrantima.

Kako navode u zvaničnom saopćenju, 22. maja ove godine posjetilo ih je 20-ak policijskih službenika MUP-a KS i Službe za poslove sa strancima BiH koji su im naredili da odmah prestanu raditi. Odveli su ih u ured Službe za poslove sa strancima gdje su saznali da ih terete za remećenje javnog reda i mira, pružanje pomoći migrantima i izbjeglicama mimo zakona i volontiranje pod turističkom vizom.

“Nakon što smo pet mjeseci čekali na odgovor naš zahtjev da postanemo službena nevladina organizacija je odbijen isti dan. Izgleda da nije sigurno lokalnim i međunarodnim volonterima da pomažu izbjeglicama u Sarajevu. Nismo imali drugu opciju nego da prekinemo sve aktivnosti”, kazali su iz Aid Brigade.

Naveli su i kako je ovo tužno vrijeme za cijeli tim jer su bili posvećeni nesebičnom pomaganju izbjeglicama s ciljem da učine svijet malo boljim mjestom.

“Tužniji je dan za stotine izbjeglica koje smo viđali svaki dan, kojim se odbija ili čekaju danima u redu da budu registrovani kako bi dobili hranu i sklonište. Duboko vjerujemo da ljudska bića imaju pravo na osnovna ljudska prava. Uvijek smo radili s vladinim institucijama kako bismo pomogli i tužno je što je tome došao kraj”, kazali su.

Također, istakli su kako su ponosni na sve ono što je njihov tim uradio. Od marta 2018. godine pripremili su 120.000 obroka, podijelili 600 zimskih jakni i vreća za spavanje, a svoje odaje su otvorili izbjeglicama i bh. beskućnicima da provedu dan u toplom i dobiju hranu. Zahvalili su svima koji su im pomogli, kao i volonterima.

“Iako nam više nije dozvoljeno da pomažemo izbjeglicama u Sarajevu, nastavit ćemo pružati humanitarnu pomoć ljudima kojima je potrebna. Nećemo prestati biti solidarni s ljudima koji su izgubili domove, porodice i budućnost. Opraštamo se od Sarajeva, grada koji je bio naš dom”, kazali su iz Aid Brigade tima.

??? ??????? ????????? – ?????? ?????????We hereby inform you that as of 22 May 2019, Aid Brigade has ceased all…

Posted by MiGreat on Tuesday, May 28, 2019

Related posts

Čestitka i sa Antarktika: Sretan 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Editor

MFS-EMMAUS: Praznično raspoloženje povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine širili smo i u Srebrenici

BHD Info Desk Administrator

“Merhametovi” kurbani u BiH, Mekki i Australiji

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment