Društvo Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne)leti15/205: Priča o jednoj razglednici

banner

Poduže je-ima u novinama, knjizi, filmu, a najvažnije se nastavlja. I sve navodi da nije bio zadžabe onaj poodavni sastanak s predstavnicima Mjesne zajednice Kula, ugniježđene poviše Zvornika.

Golema je autorska emocija vezana za ovo mjesto: snimio prvi film, sjene Hasana Kaimije i džamija s pet munara koju je Avdo Tučić izgradio pred rat. Neljudi srušili, Avdo nanovo podigao!

NA POMOLU NOVO ČUDO

Tamam da se kaže čudo! Pa vezano za Kaimiju, a haman je na pomolu još jedno koje se polagano slaže.

Nisam siguran kako „pozicionirati“ moju rolu oko neobične džamije. Bio sam prvi kome je hadžija „dozvolio“ da za vrijeme izgradnje snimi što je išlo s tekstom na dvije strane zagrebačke Arene. Krunski dio priče je razglednica s bajramskom čestitkom. Uporedo je štampana i razglednica Crkve svetog Jovana Krstitelja u Zvorniku. Izdavač, moja Agencija za multimedijalne komunikacije u čijem sastavu su bili pokrenuti dječiji list Mali as, Dječija galerija Haustor, a ne dade se još i TV.

Na žalost, preteče rat. Majka u zadnji čas pakete uspjela sakriti u podrum. Pretpostaviti koje-nađeni za vrijeme povrata kuće, sve ostalo „opuhano“. Koja radost i prošlo glavom: ustrebat će, a ni u primisli da rasprodam.

U međuvremenu, hadžija podigao novu džamiju. Zanemarivo koliko je „odstupio“ od prijašnje fasade (vjerovatno usfalio isti materijal) i ni slučajno usporedba koja je ljepša. Bolje, naklon za obje. Zato s „obrazom“ uspeo se na Kulu-dvadesetak razglednica zadržao, a sve ostale poklonio ovom neobičnom čovjeku. Nije među živima, ostade prelijepo djelo! I čestiti sin Mustafa, koji je imao želju da „zasebno“ porazgovaramo i prenese šta mu je otac ostavio u amanet.

Sada dolazi najvažnije, a u (in)direktnoj vezi s napetom situacijom u regionu. Evo prilike za građenje nekih novih, boljih mostova među ljudima i narodima. Potpomoći može i turizam. Malo drugačijeg koncepta, nikako na ho-ruk, šminka i već kako to kod nas (ne)ide. Ostaje veza s Osmanagićem, a koluta, nadovezuje, zaokružuje navedeno u prvom medjunaslovu. Zato sam „navio“ (i) prema Drini! Javljeno da je ovih dana iz Zvornika poslano pismo na važnu adresu. Ako do sastanka dođe 15. avgusta svakako predložiti da se „uklopi“ još ponešto iz užeg i šireg zavičaja, na prvom mjestu Kula.

NA CIJENI JE P R I Č A

Šta zanima probirljivog turistu ili putnika namjernika? Pored ostalog- p r i č a, „drukčijost“. Ako se ocijeni može se zgodno uklopiti (i) moja rola vezana za ovo mjesto: film Oberefeste Zvornik tokom rata nestao s cjelokupnim opusom i još se krije(?!), originalna razglednica prvobitne Avdine džamije, sačuvana reportaža o izgradnji (revija Arena), fotos uručivanja paketića, razglednica ispred nove džamije podignute na mjestu srušene, poema Povratak u knjizi Novo sunce i epizoda u romanu Bijeli cvijet iznad puta, kadrovi iz filma Putevima Hasana Kaimije (postavljeno na YouTubeu i Googleu), poema Kula koju sam tokom zadnje posjete „premijerno“ izveo za familiju Samira Palića i uz prisustvo neizbježnog Meše Povlakića. Sve zaokruženo s „najglavnijim“ ako do njega dođe. Prvi korak je učinjen, a i to je nešto.

Za vrijeme spomenute posjete ispunjena želja da sretnem (i) djecu s Kule. Pri kraju razgovora predložio- poslušala i učas je očišćen prostor oko česme u centru sela. Kako malo treba DaBudeBolje i- ljepše! Za njih imam nešto dodatno i o tome ćemo kada ponovo dođem.

P.S. – Jedan primjerak razglednice prijeratne Avdine džamije poklonjen je za kolekciju akademika Envera Mandžića. A slika u pozadini fotosa je iz kolekcije Novo sunce, također „priča“- kad, gdje i kako je nastala, pa se zajedno s razglednicom i ostalim planira za muzejsku postavku Bijeli golub ponovo (ne)leti.

Piše: Sead Hambiralović

Related posts

Više od 40 miliona eura donirale međunarodne organizacije za ublažavanje migrantske krize u BiH

Urednik BiH Info Desk

Premijer Sjeverne Makedonije smijenio osobe odgovorne za markicu s mapom NDH

BHD Info Desk Administrator

U Sanskom Mostu obilježena 103. godišnjica Bitke kod Canakkalea

Leave a Comment