Moj stav Pogledi

Bašić: Informacija o masovnoj grobnici na Igmanu nije data dobrovoljno

banner

Na lokalitetu Lokvice, Golo Brdo na planini Igman juče  je nastavljena ekshumacija i potraga za posmrtnim ostacima žrtava.

Prema zvaničnim informacijama Tužilaštva BiH pronađeni su posmrtni ostaci, kao i dijelovi odjeće od više osoba, što ukazuje da se na navedenom lokalitetu nalaze posmrtni ostaci više žrtava.

Na navedenom lokalitetu pronađeni su i ostaci čahura, što ukazuje da su žrtve vjerojatno strijeljane i ubijene na navedenom lokalitetu.

Alen Almin Bašić, jedan od autora knjiga pod naslovom “Hadžići – Zločin bez kazne” koju je zajedno s Azizom Tafrom objavio prije nekoliko godina ističe da se još traga za 87 nestalih Hadžićana, a da je u razgovoru s Feridom Nišić iz “Udruženja nestalih“ Hadžići saznao da se pretpostavlja da ova masovna grobnica krije 12 do 16 tijela.

„Ali, svakako treba sačekati da se zvanično potvrdi svaka informacija“, kaže Bašić.

Zločin protiv čovječnosti, sa svim elementima genocida počinjen je u periodu od 1992. do 1996. godine nad Bošnjacima Hadžića, a, kako kaže Bašić ostao je bez adekvatne kazne.

„Na ovom slučaju dugo se radilo, a bili su uključeni Tužilaštvo BiH, SIPA, Civilna zaštita, deminerske ekipe i naravno predstavnici Udruženja. Nakon duže saradnje i ispitivanja svjedoka došlo se do tačne informacije. Ova informacija nije dobrovoljno data. Zna se šta to podrazumijeva“, kaže Hadžić.

On ističe da očekuju da se u ovoj masovnoj grobnici pronađu tijela ubijenih mještana Donjih Hadžića koji su pokušali da se izvuku kroz obruč preko Igmana.

„Dosad je uočena odjeća, obuća i kosti. Sada se sve u rukama stručnih osoba, doktora medicine i uposlenika Međunarodne komisije za nestale (ICMP)“, dodaje Bašić.

U ovom rejonu ranije je nađeno je i tijelo Bašićevog otac Alije, a ranije su u blizu nađene još neke masovne grobnice poput Đurđevače gdje je pronađeno 14 tijela.

Prema procjenama u Hadžićima i okolini je 59 grobnica prenosi Patria.

Related posts

Podnesite krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i za podrivanje ustavnog poretka BiH

BHD Info Desk Administrator

Ministar Mektić o ponovo o ubistvu Krunića: Ćutite, bando lopovska

Urednik BiH Info Desk

Milora Dodik: Odbacujem sve zaključke komunikea PIC-a, oni ne postoje

Editor

Leave a Comment