Kultura

„Putnik bez prošlosti“: Ratna i poratna sjećanja Sarajke u izbjeglištvu

banner

Protekle sedmice u Sarajevu, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu, je promovirana knjiga „Putnik bez prošlosti“ novinarke i dizajnerice nakita Azre Uglješe. O autorskom prvjencu govorio je recezent Ibrahim Osmanbašić koji je naglasio da je roman „Putnik bez prošlosti“ autentičan glas izgubljene ratne generacije. 

– Roman je baziran na ratnoj tematici kada su se vrata pakla otvorila nad Balkanom, a građani Sarajeva prolazili kroz traume koje su im se duboko urezale u sjećanje determinirajući pojedinačne životne puteve ispunjene dramatičnim obrtima i neočekivanim događajima – kazao je Osmanbašić.

Autorica Uglješa istakle je da je glavni muški lik baziran na njenim ratnim sjećanjima i boravkom u izbjeglištvu u koje je otišla sa samo 14 godina.

– Knjiga počinje sjećanjem na 16. april 1992. godine kada je iz Sarajeva ogroman broj autobusa odveo ljude u nepoznato. Mnogi su mislili da idu u posjetu rodbini, a ostali su tamo godinama i nisu su vratili isti. To ih prati čitav život. Moja knjiga nije o ratnim golgotama, ali rat je ostavio traga na našu generaciju i neki od nas se doživotno traže , a godine prolaze – kazala je Uglješa.

BHDINFODESK

Related posts

BOSANSKA SOFRA: Kulinarska baština aščinskog tipa

BHD Info Desk Administrator

Pariz: Armin Muzaferija promovira bosanski etno melos

VELIKA ISPOVIJEST ZDRAVKA ČOLIĆA: Od igrača FK Željezničar do čovjeka kojem na binu lete ženski grudnjaci!

Editor

Leave a Comment