Biznis

Mlada inovatorica Nađa Zubčević osvojila u Seulu nagradu za dasku za toalet

Nađa Zubčević, autorica neobične inovacije, nedavno je osvojila Semi Grand Prize na Međunarodnoj izložbi inovacija u Seulu za antibakterijsku dasku za toalet. Na ideju o antibakterijskoj dasci za toalet došla je razgovarajući s prijateljima o higijenskim uvjetima javnih toaleta.

Predstavila im je ideju te su joj pomogli da kreira prototip. Na turniru društvenih inovacija pod pokroviteljstvom Fondacije „Mozaik“ predstavili su problem javnih toaleta i osvojili prvo mjesto i početnu investiciju.

Najbolje rješenje

– Svaka ideja dođe iz problema ili neke šale s prijateljima, pa i ova moja. Šalili smo se kako nikad ne koristimo toaletnu dasku, prekrivamo je papirom ili izbjegavamo sjedenje na njoj. Tada sam studirala na Prirodno-matematičkom fakultetu i poznavala hemikalije koje se mogu koristiti za uništavanje bakterija, a nisu štetne za čovjeka – kazala je Zubčević.

Ova magistrica biohemije i biologije posvetila se istraživanju kako doći do najboljeg rješenja za toaletnu dasku koja će uništavati bakterije, a da pritom ne bude štetna.

Mnogo istraživanja

– Često se desi da ljudi misle da imaju neku inovaciju koja rješava problem, ali na tržistu se pokaže drugačije. Potrebno je mnogo istraživanja, ali i novca, da bi se došlo do rezultata. Imala sam sreću da dobijem poticaj koji ću iskoristiti za dodatna mikrobiološka ispitivanja kako bih dobila certifikat da je moj proizvod zaista funkcionalan – dodala je Zubčević.

Brojna priznanja  

Osim priznanja u Seulu, dobitnica je zlatne medalje „Intarg“ u Poljskoj, srebrene s takmičenja „Agro Arca“ u Hrvatskoj te bronzane medalje s „Inoft mladih 2019“ u Banjoj Luci.

Related posts

Zbog neizmirenih dugova aerodrom Sarajevo raskinuo ugovor s Fly Bosniom

BHD Info Desk Administrator

Senita Slipac: OREA je prva online regionalna platforme za kupoprodaju ručno rađenih proizvoda iz BiH

BHD Info Desk Administrator

USAID Diaspora Invest objavio poziv za podršku investicijskim projektima

Editor

Leave a Comment