BiH dijaspora

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}: Razočarani smo današnjom presudom Vrhovnog suda u Holandiji

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je razočaran današnjom presudom Vrhovnog suda u Holandiji. Nije moralno, humano, pravedno da je odgovornost Holandije u prethodnoj presudi bila 30 posto, a da je Vrhovni sud tu odgovnost smanjio na 10 posto, što je svakako poražavajuće za žrtve i ne doprinosi istini i pravdi – izjavio je Emir Ramić direktor IGK.    


Međunarodna zajednica posebno svjetske sile nisu adekvatno odgovorili na agresiju na suverenu, nezavisnu, međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu. Zato će srebrenički genocid zauvijek progoniti čovjeka, civilizaciju, međunarodnu zajednicu i posebno Ujedinjene nacije. Holandski bataljon je bio dio Ujedinjenih nacija i ništa nije učinio da bi spasio žrtve genocida. 
 
Pripadnici toga bataljona su istjerali ljude iz baze Ujedinjenih nacija i nisu uradili ništa kako bi spriječili genocid. Pripadnici holandskog bataljona su krili dokaze o počinjenom genocidu nad Bošnjacima. Tek prije nekoliko godina ustupljeni su video snimci kada je i otkrivena masovna grobnica, a ispovijest o tome je dao holandski vojnik.

Jasno je da holandski bataljon u okviru Ujedinjenih nacija, nije spriječio genocid u Srebrenici. Holandski vojnici nisu zaštitili Bošnjake u tzv. “zaštićenoj zoni” kada su vojska i policija entiteta Republika Srpska zauzela grad i ubile više od 8.000 Bošnjaka. Holandska vlada zbog toga podnijela ostavku nakon genocida u Srebrenici.

Današnja presuda je nije na tragu pravde i istine za žrtve i ne doprinosi odbarni časti mirovnih snaga i mirovnih operacija Ujedinjenih nacija. Jer Holandija je odgovorna za zločin genocida koji su počinile srpske vojne i policijske snage, koje su presudom Internacionalnog suda pravde osuđene za genocid u Srebrenici. Vojnici koji su zaduženi za mir dopuštaju genocid. Danas se to nije adekvatno sudski sankcionisalo, čime se šalje loša  poruka budućim mirovnim snagama Ujedinjenih nacija da neće odgovarati u slučaju pasivnog odnosa prema agresivno genocidnim kršiteljima mira, bezbjednosti, ljudskog života i dostojanstva.

Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Related posts

I državni službenici napuštaju BiH – najviše odlaze IT stručnjaci

Aerodorom Sarajevo: Tokom ljeta nove linije i povećanje broja letova

Švicarska: Safet Alić vlasnik motela u Srebrenici nudi besplatan smještaj za migrante

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment