Moj stav

Brojni svjetski mediji: Holandske trupe odgovorne za stradanja u Srebrenici

Današnju odluku Vrhovnog suda Kraljevine Holandije prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine prenijeli su brojni svjetski mediji.

BBC piše kako su holandske trupe 10 posto odgovorne za, kako navode, stradanja u masakru u Srebrenici.
“Snage bosanskih Srba ubile su ukupno 8.000 muslimana u Srebrenici 1995. godine. Holanđani su čuvali sigurnu zonu UN-a kada je ona napadnuta. Rijetkost je da država bude odgovorna za neuspjehe u mirovnom radu UN-a, ali je sud naglasio da je Holandija imala ‘vrlo ograničenu odgovornost'”, piše BBC te podsjeća kako je izvještaj o ulozi Holandije u Srebrenici 2002. godine doveo do toga da je kompletna holandska vlada podnijela ostavku.

The New York Times također piše kako je Holandija “djelimično odgovorna za smrt 350 muslimana tokom masakra u Srebrenici 1995. godine”.
“U sažetku presude, sud je izjavio da prihvata odgovornost države za štete koje su pretrpjele preživjele porodice 350 muškaraca kojima su holandske trupe naredile da napuste kompleks mirovnih snaga dva dana nakon što je grad zauzet. Međutim, to je suprotno odgovornosti od 30 posto prema presudi iz 2017. godine”, piše prestižni američki list.

Related posts

UNOM PLUTAJU LEŠEVI: Ratna 1991. godina u dolini rijeke Une

Analiza: Dodik juri u direktan sukob sa NATO-om!

Vijeće za štampu BiH zahtijeva hitnu istragu o navodnom prisluškivanju medija

Editor

Leave a Comment