Biznis

Batagon: Nismo prvi investitor koji je doživio neprijatnosti u RS

U cilju zaštite poslovnih interesa kompanije Batagon i naših investitora, obraćamo se široj javnosti, državnim institucijama i medijima sa namjerom ukazivanja na probleme sa kojima smo se susreli prilikom realizacije projekata u RS/Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćen

Dodaje se da pored apela da „nas uvaže“ kao kredibilnog partnera koji je u RS i BiH do danas uložio preko 20 miliona KM, pojedini mediji i interesne grupe su naše ime i poslovanje koristili u cilju podizanja ličnih rejtinga i jačanja sopstvenog kredibiliteta.

Ostvarujući svoje lične ciljeve, nas su udaljili od daljnjih ulaganja u RS. Mi nismo prvi investitor koji je doživio neprijatnosti u RS, ali smo sigurno jedan od rijetkih koji je pored reputacione štete pretrpio i značajnu materijalnu štetu. U vezi sa ovim, istine radi, želimo da istaknemo da je osnovni problem sa kojim smo se suočili u postupku akvizicije zvorničke Alumine i Birača, nastao kao posljedica neracionalnih odluka zvorničkog suda koji je na dan kada je Batagon dao nalog za plaćanje oko 43 miliona KM u budžet RS, donio potpuno nerazumljivu i prema našem razumijevanju nezakonitu odluku, kojom je na direktan način bila ugrožena naša transakcija, tj. potpuno je obesmislila ugovor koji je Batagon imao sa Vladom RS“, pojasnili su.

Drugim riječima rečeno, kupili bi nenaplativo potraživanje, a pored postojeće štete očigledno je da bi izgubili i dodatnih 43 miliona KM.

„Ova nerazumna odluka je istovremeno načinila i veliku štetu RS, najprije jer je za toliko umanjen mogući prihod u budžet RS, a naša kompanija je dovedena u situaciju da ima ogromnu materijalnu i reputacionu štetu bavljenja ovim projektom. Zbog ovakvog stanja, reagovali su i naši investitori i poslovni partneri označivši projekat Alumine, sa najvišim nivoom rizika“, smatraju.

Prema njihovim riječima, Batagon je imao vrlo korektnu saradnju sa Vladom RS, kao i menadžmentom Alumine, te upravo zbog toga se nismo odlučili da pokrenemo osnovane odštetne zahtjeve.

Sa druge strane, upravo zbog ove korektne saradnje, a i perspektive koje vidimo u poslovanju Alumine i tržištu koje je napravila u proteklih nekoliko godina, ističemo da smo spremi da nastavimo projekat sticanja većinskog vlasništva u ovoj firmi, s tim da se kao važno pitanje postavlja prethodno i hitno rješavanje kontroverznih i štetnih postupaka i radnji pojedinaca koji zastupaju takozvana ‘litvanska potraživanja’“, istaknuto je.

Related posts

Njemačka zatvara vrata nekvalifikovanim radnicima s Balkana?

Urednik BiH Info Desk

Ulaganje iz dijaspore: Ajdin Karabeg u Sanskom Mostu otvorio dvije firme

Urednik BiH Info Desk

Ulaganje u BiH: pa ti budi nezavisan/ Arifagić Investment odustaje od višemilionskih investicija u Bosanski Petrovac

Leave a Comment