BiH dijaspora

Dijaspora jača turizam Bosne i Hercegovine

U prvih pet mjeseci 2019. godine ostvareno je 534.642 posjete i 1.105.310 noćenja. Podaci Agencije za statistiku BiH upućuju da je broj noćenja stranih turista je viši za 11.1% u odnosu na isti period 2018. godine. I dok su oči javnosti usmjerene prema velikim turističkim središtima, Sarajevu i Mostaru, promiču nam lokalne inicijative koje polako, ali sigurno, otvaraju nova vrata i proširuju turističku ponudu naše zemlje.

Vlado Antić i Dragan Čokljat su dva investitora na dva kraja zemlje. Povezuje ih upravo priča o ulaganju u zajednice koje tek sada pronalaze svoje usmjerenje u turizmu. Dragan je u općini Ravno na jugu Hercegovine otvorio hotel “Stanica”, dok je Vlado, na drugom kraju zemlje, u Loparama otvorio prvi bazen “Octopus”.

– Živim od 1990. godine u Švicarskoj, te sam kroz Udruženje Majevčana ostao uključen u podršku lokalnoj zajednici. Nakon razgovora sa prijateljima i porodicom, odlučio sam investirati u svoj kraj. Tako je nastala ideja o bazenu u Loparama. Nekoliko sedmica je prošlo od otvorenja, i naša priča je već senzacija u ovom kraju. Dolaze nam gosti iz šire regije, a u saradnji sa Opštinom Lopare je osiguran besplatan ulaz za 900 đaka iz lokalne zajednice. Imamo školu plivanja, te već razvijamo dalje ponudu. Imamo podršku i od USAID Projekta “Diaspora Invest”, te smo prepoznati kao investicija dijaspore, prepričava nam Vlado.

– Blizu smo svega, tu je i Mostar i Dubrovnik. Ljudi traže destinacije bez gužve, gdje će odmoriti od brze svakodnevnice. Omiljena smo destinacija biciklistima na Ćirinoj turi, gosti u prolazu nas prepoznaju po dobroj kuhinji i tradicionalnim jelima. Došli smo na mapu ponude u regiji, te polako postajemo prepoznatljivi. Uz saradnju sa USAID Projektom “Diaspora Invest” nekako je i ovdje napravljen taj iskorak da se povežemo sa Ravnjanima u inozemstvu, a posebno brojnim stanovnicima ovog područja koji žive u Dubrovniku, prepričava Čokljat.

Porodica Hadžović je nakon godina razvoja posla u Hrvatskoj kroz prevoz turista, najam apartmana i vila, te razvoj ponude za povezivanje sa turističkim operaterima širom svijeta, odlučila svoje znanje i iskustvo prenijeti i u Bosnu i Hercegovinu.

Razgovarali smo sa Marinom Prskalo-Hadžović, direktoricom Supersofta, o potencijalu koji BiH ima kroz online uvezivanje sa turističkim operaterima širom svijeta.

Supersoft redovno ispituje zadovoljstvo turista, partnera i drugih dobavljača uključenih u proces realizacije usluga, te poručuje da takav pristup može osigurati odgovor na pitanje “šta turisti očekuju od posjete Bosni i Hercegovini?'”

– Moramo iskoristiti resurse koje imamo, pronaći one koji su zainteresovani za našu ponudu, te uvijek razmišljati o tome kako podići razinu usluge i kvalitete koju cijela zajednica može da ponudi, poručuje direktorica Supersofta.

Entuzijasti iz cijele zemlje, korak po korak, mijenjaju sliku turističke ponude. Možda baš njihove priče navedu turiste da svrate do Ravnog, Lopara ili nekog drugog mjesta koje nije prva adresa na koju bi vas pretrage na internetu uputile.

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 410: „PANONIKA…“ U ISMETOVOM ATELJEU

Editor

Poziv bh. dijaspori da popuni upitnik o turizmu u domovini

Njemačka: Ne priznaje više vozačke dozvole za kamione i autobuse stečene u BiH

Editor

Leave a Comment