Društvo

Bijeli golub ponovo (ne)leti 25/205: ČOVJEK KOJI (NE)PRIČA SAM SA SOBOM 

banner

Imponuju reakcije na dvije posljednje objave. Evelin Šušnjar piše:
”Slažem se s tvojim komentarima i trud je zaista neopisiv. Ti si jedan veliki borac koji se svom snagom bori za svoju Domovinu!!!
Ja ti želim u ovome što radiš puno uspjeha i da urodi plodom. Posebno da ljudi shvate o čemu ti ovdje pričaš. Mnogo toga se ružnog i tragičnog izdešavalo. Velika greška za cijelu regiju. Mislim da je ovo težak put, ali nikada ne treba posustati!”

A ostao bez teksta na mejl Mede Mulabdića. Proslijedio Fb objavu starijeg hairlije Dževada koji se nalazi na odmoru u Prijedoru, rodnom gradu njegove supruge Aide. Ovako započinje: ”Kontejneri (smeće, raspad sistema!) zajahali čovjeka, zajahali živote, zajahali budućnost, zajahali moć rasuđivanja…” Postavio ”znakovit” fotos, što bi mogla biti dobra tema za pismenu vježbu. Ili onaj ”ukras” ispred biblioteke u Tuzli. O zvorničkim kontejnerima moglo još šire.

A kad se spomene Prijedor, uvijek pomislim na drage kolege i prijatelje Rezaka Hukanovića i Muharema Nezirevića. Zna se šta trebaju uraditi ako su još ”Šveđani” tamo. I podatak da je Dževad Mulabdić jedan od naših uspješnih mladih Zvorničana u svijetu. Inžinjer u Malmöu, diplomirao na Chalmers-Göteborgs Universitet, radio diplomski u Australiji-Melbourne. Uposlen u Siemensu sell accounts manager.

KARAOSMANOVIĆI NEKA OPROSTE zbog ovog fotosa što im diram muku. I pitanje prolaznika kada sam završavao: ”Je li kuća za prodaju..?” Mislim da sam odgovorio ”ne-ne…” Snimio više tužnih detalja, i s ostalima iz Beksuje možda nekad ustrebaju.

Zato razumjeti što čovjeka zadese „stanja“ ma gdje se u BiH nalazio-omakne da priča sam sa sobom. Ne tvrdim za Envera Arnautovića, ali je imao potrebe da me zaustavi i prenese svoje čuđenje. Vraćao se s tuzlanske Gradine s nalazima za suprugu.
„Zamisli, dvojica u bijelim mantilima uđoše u gradski autobus samo radi jedne stanice. Mogli su brže prečicom!“
Ne ide zalaziti dublje, više zanimao Enverov šešir i kako mu ide u ovim (ne)vremenima? Bolje da nisam pitao-pola penzije daje za kaznu zbog tuče! Tvrdi da je zadžabe, sudinica nije uzela u obzir sve „elemente“. Kaže u pitanju klasična komšijska zavist pošto je postao „funkcioner“, predsjednik kućnog savjeta. Inače, bio je električar u jami Lukavac, poznatoj po rekordu kada je izvađeno 18 tona uglja „po nadnici“.
O ŠEŠIRIMA DRUGOM PRILIKOM kao i onom što ponekad nosi Jovo Lalić, slikar iz Zvornika.
”…Ima sada rodni grad i svoje nove:
Pisce.
Slikare.
Muzičare.
Novinare…
A kad se jedan ovakav vraća, normalno je da sretne slične. I, dok sam slušao kako im je, ni prije nije bilo mnogo bolje-motalo mi se nešto po glavi.
Najviše dopao novi slikar. Imao je čistu paletu, a posebno ga zanimale Kasina i Gradska kapija. Rijeku nigdje nisam vidio i vjerovatno je imao neki razlog. Dopadalo mi se i što je okupljao djecu…” (”Bijeli cvijet iznad puta”, S.H).

Kad god dođem u Zvornik, volim sresti Lalića. A ne zamjeram zbog one davne ”greške” koja je ”koštala” njegovu slikarsku radionicu Paleta, a meni kucnulo da se okanim onoga što sam bio naumio. Naravno, teško je to u ”ovom” Zvorniku ”znati” za nekadašnjeg sjajnog bh. ilustratora Omera Omerovića, pa doajena zvorničkog novinarstva Kjasifa Smajlovića i pokloniti se njihovim sjenama…


A Envera Džonlić je bila ”svjedok” ko to (ne)priča sam sa sobom. Onomad se vraćao s Drine sokakom pored Hasibe babice kuće pa haj da ne dangubim još jednom potiho, šapatom “uvježbam” podužu poemu Povratak. Trebalo “izdeklamovati” u Domu kulture kao uvod glavne priče, a sav u mislima ko će ”smjeti” doći. Pretpostavljao, ispalo slično kao kada smo otvarali Susrete zvorničke dijaspore u centru pored Kasine.
Kad je do mene došao haber šta je nekima u povjerenju ispričala, valjalo se ”pravdati” čim sam je sreo. Razumjela je.

P.S. Na Kazanbašči uklonjena ona neugledna tabla koja je spomenuta u prošli utorak. Ostalo sve po starom.

(Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje&GljivaMira su nastavak serijala Pod uzgred budi rečeno koji je završen kolumnom 205. Paralelno prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK i s danom zakašnjenja portal BHDINFODESK, a 39 šalje na mejl adrese).

Piše: Sead Hambiralović

Related posts

Napad na prostorije Islamske zajednice uz poruku “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“

Urednik BiH Info Desk

Dvije najpopularnije Bosanke na Instagramu su Hana Hadžiavdagić – Tabaković i Sabrina Tubić

BHD Info Desk Administrator

BiH ove godine mora dobiti zakon o zabrani negiranja počinjenog genocida

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment