BiH dijaspora

Amir Berbić, profesor dizajna na Univerzitetu Illinois u Chicagu imenovan za dekana prestižnog fakulteta u Kataru

Amir Berbić, profesor dizajna na Univerzitetu Illinois, u Chicagu, 1. augusta je izabran za dekana Virginia Commonwealth Univerzitetske škole umjetnost u Kataru (VCUarts). Na ovoj poziciji naslijedio je dekana Donalda N. Bakera koji će se tu zadržati do 31. decembra.

Berbić je prethodno radio kao pomoćnik dekana na Koledžu za arhitekturu, dizajn i umjetnost, predvodio je sektor grafičkog dizajna ali i kao direktor Škole dizajna na Univerzitetu Illinois. Sarađivao je sa kulturnim organizacijama, institucijama za umjetnost i izdavačima.

– VCUarts Katar je spretan, dinamičan, eksperimentalan, i ujedno je i laboratorij za inovativne ideje koje nastaju iz istraživanja, predavanja i studentskih inicijativa u sklopu veoma unikatnog okruženja, ističe Berbić.

Inspirisan sam kooperacijom između VCU i Katar Fondacije, a s ciljem uspostavljanja umjetničke institucije svjetske klase koja bi se uklapala u lokalni kontekst, a istovremeno imala globalni uticaj. Naročito sam uzbuđen zbog mogućnosti proširenja veza VCU-a sa drugim prestižnim institucijama u Education City-ju, akademskoj zajednici koju čine kolege sa univerziteta širom svijeta koje blisko sarađuju, i dozvoljavaju studentima i fakultetima mogućnosti za međuinstitucionalnim saradnjama.

Amirovi radovi predstavljeni su u brojnim publikacijama, konferencijama i izložbama uključujući Design Issues, Visual Communication, Print, Graphis, The Society of Typographic Arts, the International Council of Design, AIGA Design Educators Community, TypeCon and Salone del Mobile in Milan. His work is included in the permanent collection of the Art Institute of Chicago, piše Qatar America.

Neke od Berbićevih radova možete pogledati na njegovoj web stranici.

mir Berbić je rođen u Bosni i Hercegovini, a u Sjedinjene Američke Države otišao je ’90-ih godina gdje se iškolovao i radio u oblasti dizajna i izdavaštva. Ima master diplomu u vizuelnoj komunikaciji i bachelor diplomu iz grafičkog dizajna.

– Zadovoljstvo je imati Amira Berbića u timu. Siguran sam da će se naslijeđe univerziteta u inovacijama i kreativnosti nastaviti sa dekanom Berbićem kao vođom. Radujem se saradnji sa njim u narednim godinama, rekao je direktor VCU, Michael Rao.

BHDINFODESK

Related posts

Kanada: Reakcija povodom sramne i skandalozne dodjele Nobelove nagrade za književnost negatoru genocida Peter Handke

Urednik BiH Info Desk

Sarajka Sanela Jenkins prodala imanje u Kaliforniji za 87 miliona dolara

Editor

An open letter from the Regional and Country Board Chairs of Remembering Srebrenica

Leave a Comment