Dopunske škole

Slovenija: Filip Božić iz Bijeljine diplomirao za dvije i po godine

Dvadesetdvogodišnji Filip Božić je matematičar i entuzijasta koji je prije nekoliko dana završio studije matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Primorska u Sloveniji. Njegova upornost, kao i podrška porodice i prijatelja, pomogli su mu da studije završi za samo dvije i po godine, s prosjekom 10.

– Prije svega, želim spomenuti da to nisu uspjesi koji su se dogodili preko noći. Često u šali kažem da mi je bilo potrebno 18 godina usavršavanja, učenja, putovanja kako bih uspio “preko noći”. Uspjeh je proces, a ne događaj. Neprekidan rad na sebi me karakterizirao i izgradio kao ličnost. Kada govorimo o osjećajima, moram se osvrnuti na rečenicu Tomasa Edisona koja glasi: “Pokaži mi potpuno zadovoljnog čovjeka i pokazat ću ti neuspjeh.” Emocija mi redovno pomaže u pronalasku fokusa, a nove ideje, misli i realizacije vode me naprijed – smatra Božić.

Govori da kao student u inozemstvu nije imao puno dodira s visokim obrazovanjem u Bosni i Hercegovini. Siguran je, kaže, da su najbolji učenici iz BiH daleko konkurentniji sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja.

– U Sloveniji mi se najviše dojmilo to što sam imao mogućnost studiranja na engleskom jeziku. Ono što je mene fasciniralo sa Slovenijom je da oni imaju najbolje osmišljen sistem studentske ishrane u Evropi. Od svakog obroka u restoranima se refundira određena svota novca – istakao je Božić za “Avaz”.

Filip Božić objašnjava zašto je matematika kao disciplina za njega bitna.

– Jedan je od načina na koji iskazujem kreativnost, gdje se kreativnost događa u istraživanjima, problemima, novim idejama. Najljepša vrlina u vezi s matematikom je da je ona ista svugdje, na cijelom svijetu i na svim jezicima. Ne pravi nikakve granice. Ja matematiku isključivo smatram alatom koji me uči da razmišljam, a posebno da razmišljam drugačije. S obzirom na to da se za moju ličnost vežu i neke druge sfere interesiranja koje sve više prevladaju, trenutno matematiku koristim kako bih unaprijedio logiku. Logika je najvažnija – rekao je Božić.

Filip je nakon završetka fakulteta u Sloveniji dobio pozive od nekoliko svjetskih univerziteta da nastavi školovanje. Neki od njih su Univerzitet u Oksfordu, Univerzitet u Parizu, Univerzitet u Helsinkiju, Univerzitet u Barceloni, Politehnički univerzitet u Milanu… Kaže da mu je to velika želja, ali odluka zavisi od puno drugih faktora.

– Oni su prije svega finansijske prirode. Studije na renomiranim svjetskim univerzitetima i u državama s visokim standardima su veoma skupe. Dobio sam i nekoliko ponuda za posao u kompanijama u BiH i inozemstvu, te želim sabrati realne mogućnosti i potražiti balans – zaključio je Božić.

Najveću podršku je imao od roditelja. Istakao je da su oni podjednako zaslužni za sve njegove uspjehe.

– Od malih nogu su u meni prepoznali moju osobnost i vrijednost te to poticali do današnjih dana. U djetinjstvu su mi stvorili osjećaj da su trud i rad atraktivni, čime su utjecali na razvoj mog talenta i logike, te sam im i danas zahvalan na tome. Zaista mi je drago jer su taj sistem vrijednosti prepoznali i prenijeli ga na mene – kazao je Božić.

M. Ilić

Related posts

Mostar: “Kulturalni studiji i bosnistika“ ima za cilj očuvanje bosanskog jezika i kulture

Urednik BiH Info Desk

Sebilj.net organizuje foto-konkurs “Ramazan kroz objektiv”

Editor

Kako sačuvati jezik, identitet i veze sa domovinom u dijaspori (VI): Bosanski, na kraju svijeta!

Editor

Leave a Comment