Sport

Dvojica bh. sportista kažnjeni zbog dopinga

banner

Dvojici doping pozitivnih bh. sportista izrečene su kazne zbog dopinga.

Prvo je kickboxer Slavoljub Budeša, član kluba “Panter“ iz Bijeljine, kažnjen sa dvije godine zabrane nastupa zbog korištenja nedozvoljenih sredstava. Odluku o kazni je donio Upravni odbor Kickboxing saveza BiH.

Budešu je Agencija za antidoping kontrolu testirala van takmičenja i u njegovom uzorku je pronađena zabranjena supstanca rekombinirani erythropoietin čime je utvrđeno kršenje člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

Rekombinirani erythropoetin je hormon koji kontrolira produkciju crvenih krvnih zrnaca. Sportisti ga zlupotrebljavaju jer podiže njihov aerobni kapacitet i poboljšava izdržljivost i rezultate, posebno u aerobnim disciplinama.

Drugi kažnjeni sportista je paraolimpijac Jovica Goreta kojem je Izvršni komitet Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine izrekao kaznu zabrane bavljenja sportom na šest mjeseci zbog pozitivnog rezultata na doping testu.

Agencija za antidoping kontrolu je testirala Goretu van takmičenja i u njegovom uzorku je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance hydrochlorthiazide. Ova supstanca spada u grupu diuretika i koristi se za snižavanje visokog krvnog pritiska i pomaže izlučivanju viška soli i vode iz tijela.

Bh paraolimpijac je predstavljao reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjeongčangu 2018. godine, u disciplini alpsko skijanje.

Ovo je prvi slučaj dopinga u bosanskohercegovačkom sportu za osobe sa invaliditetom.

Patria

Related posts

Zahvaljujući Damiru Šunjiću: Bundesligaš Hoffenheim poslao sportsku opremu NK Ljubuški

BHD Info Desk Administrator

London: Bh. strongman Nedžmin Ambešković na Wembley izašao uz pjesmu „Da te nije Alija“

Editor

Košarkašice BiH plasirale se u četvrtfinale Eurobasketa!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment