Društvo

Šta reći: U BiH ove godine uvezeno zlata i dragulja u vrijednosti 8,7 miliona maraka

Za sedam mjeseci uvezeno tri miliona KM više nego za cijelu prošlu godinu, kada je uvoz iznosio nešto više od 10 miliona maraca.

Među građanima Bosne i Hercegovine posljednjih godina vlada velika potražnja za zlatom, draguljima i drugim plemenitim metalima. To potvrđuje podatak koji smo dobili od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da je za samo sedam mjeseci ove godine u našu zemlju uvezeno više od 13 miliona KM vrijednih predmeta i nakita.

Prodaju nakit

To je za tri miliona više nego u cijeloj prošloj godini.

I zlatari s kojima smo razgovarali potvrdili su nam da posljednjih godina sve više građana dolazi kod njih i prodaje vrijedne metale.

– Često dolaze sa zlatnim lančićima, prstenjem, slomljenim nakitom i prodaju ga. Otkupna cijena zavisi od karata. Gram zlatnog nakita od osam karata košta oko 25 maraka, dok je najskuplji onaj od 18 karata, a cijena mu je oko 65 maraka. Dukat od 22 karata košta oko 70 maraka, a gram čistog zlata, odnosno poluge od 24 karata, košta oko 100 KM – rekao nam je jedan sarajevski zlatar.

Porastao uvoz

Uvoz se za četiri godine, prema podacima UIOBiH, skoro udvostručio. Tako je 2014. uvoz zlata, srebra i draguljarskih predmeta iznosio 6,3 miliona KM, a lani je porastao na deset miliona. U prvih sedam mjeseci ove godine najviše su se uvozili draguljarski predmeti i njihovi dijelovi od plemenitih metala (8,7 miliona KM).

Cijene zlata dosegle su najviši nivo vrijednosti u posljednjih šest godina, 1.337 eura po unci, što je najviše od aprila 2013.

Smanjen izvoz

Da zlato, dragulji i ostali plemeniti metali ostaju u BiH, potvrđuje podatak da je posljednjih godina smanjen ili stagnira njihov izvoz. Rekordan izvoz bio je 2013., kada je porastao na čak 35 miliona. U posljednje četiri godine izvoz iznosi oko deset miliona maraka.

A. Čengić / Avaz.ba

Related posts

Daruvarac na svinjac okačio zastavu Hrvatske s petokrakom i dobio kaznu u dinarima

Editor

Na današnji dan prije 17 godina umro je Alija Izetbegović: Specijalno izdanje STAVA

BHD Info Desk Administrator

EU u borbi protiv korupcije u BiH

Leave a Comment