Društvo

20. jula Kamičani: Dan sjećanja i dženaza za šehide Prijedora

banner

U amfiteatru Medžlisa Islamske zajednice Prijedor u Prijedoru je organizovana press konferencija organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, dana koji se obilježava kao dan progona, masovnih ubistava i najgorih oblika ratnih zločina nad nedužnim civilnim stanovništvom grada Prijedora. U ponedjeljak, 20.7.2020. na platou memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu, bit će klanjana dženaza namaz za 6 nevino ubijenih građana Prijedora i Kozarca. Kako ističu iz organizacionog odbora, vjerski program povodom dženaze uz prisustvo najviših zvaničnika države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice će početi u 12 sati, a dženaza-namaz će biti klanjana nakon podne-namaza na istom mjestu.

Predsjednik organizacionog odbora muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je pored brojnih tehničkih detalja koje se tiču obilježavanja 20. jula istakao značaj da se kroz cijelu godinu govori o ratnim zločinima u Prijedoru i da kada bi u jednoj rečenici trebali nekome opisati šta se desilo u Prijedoru 1992. godine to bi bilo da je Prijedor Srebrenica 1992. godine.

„Islamska zajednica će raditi na afirmaciji kulture sjećanja i stalno podsticati da se pravda mora zadovoljiti, te kroz razne projekte i programske sadržaje tražiti istinu i pravdu kroz istinu i pravdu afirmirati pomirenje, suživot i toleranciju među svim narodima u Bosni i Hercegovini. Isamska zajednica. Islamska zajednica daje punu podršku Institutu za traženje nestalih i poziva sve nadležne institucije i pojedince da udruže snage kako bi se svi nestali pronašli i dostojanstveno ukopali“ – naglasio je muftija Kudić spominjući detalje same organizacije.

Fena

Related posts

Prirodne ljepote BiH prilika za bh. građane da upoznaju domovinu

BHD Info Desk Administrator

Mladi Goražda poručili ‘Ne želimo otići iz BiH’

Boris Johnson pozitivan na koronavirus

Editor

Leave a Comment