Društvo

20. jula Kamičani: Dan sjećanja i dženaza za šehide Prijedora

banner

U amfiteatru Medžlisa Islamske zajednice Prijedor u Prijedoru je organizovana press konferencija organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, dana koji se obilježava kao dan progona, masovnih ubistava i najgorih oblika ratnih zločina nad nedužnim civilnim stanovništvom grada Prijedora. U ponedjeljak, 20.7.2020. na platou memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu, bit će klanjana dženaza namaz za 6 nevino ubijenih građana Prijedora i Kozarca. Kako ističu iz organizacionog odbora, vjerski program povodom dženaze uz prisustvo najviših zvaničnika države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice će početi u 12 sati, a dženaza-namaz će biti klanjana nakon podne-namaza na istom mjestu.

Predsjednik organizacionog odbora muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je pored brojnih tehničkih detalja koje se tiču obilježavanja 20. jula istakao značaj da se kroz cijelu godinu govori o ratnim zločinima u Prijedoru i da kada bi u jednoj rečenici trebali nekome opisati šta se desilo u Prijedoru 1992. godine to bi bilo da je Prijedor Srebrenica 1992. godine.

„Islamska zajednica će raditi na afirmaciji kulture sjećanja i stalno podsticati da se pravda mora zadovoljiti, te kroz razne projekte i programske sadržaje tražiti istinu i pravdu kroz istinu i pravdu afirmirati pomirenje, suživot i toleranciju među svim narodima u Bosni i Hercegovini. Isamska zajednica. Islamska zajednica daje punu podršku Institutu za traženje nestalih i poziva sve nadležne institucije i pojedince da udruže snage kako bi se svi nestali pronašli i dostojanstveno ukopali“ – naglasio je muftija Kudić spominjući detalje same organizacije.

Fena

Related posts

Koronavirus: Preko milion umrlih u svijetu

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne) leti 66/ 205: ANDUZ ZAMIRISAO KOD PRIJATELJA…

BHD Info Desk Administrator

( Video)Pleteni radovi bh. žena u Japanu, Francuskoj, Belgiji, Engleskoj

Editor

Leave a Comment