BiH dijaspora Najčitanije

Glas za domovinu iz Toronta – Peticija za smjenu bh. ambasadora u Kanadi Marka Milisava

banner

Nakon što je ambasador Bosne i Hercegovine u Ottawi (Kanada) Marko Milisav odbio ponašati se u skladu sa instrukcijama ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, a u vezi sa spuštanjem zastava na pola koplja ispred ambasada i diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, uslijedile su burne reakcije. Bosanci i Hercegovci u ovoj državi nezadovoljni su Milisavom i smatraju kako ambasador treba da predstavlja jedinstvenu BiH, a ne onu u kojoj, kako je Milisav izjavio za Srnu, “odgovara samo Dodiku”.

Bosanskohercegovački građani u ovoj državi pokrenuli su “Peticiju za BiH” kojom traže smjenu ambasadora BiH u Kanadi, a njen sadržaj prenosimo u cijelosti.

“Stigla je do nas u Kanadi zapanjujuća vijest iz Bosanskohercegovačke ambasade u Ottawi: “Ambasador Milisav odbio zastavu BiH spustiti na pola koplja: Odgovaram samo Dodiku”.

U danu, kada se širom svijeta održavaju manifestacije obilježavanja genocida u Srebrenici, tragedije koju su priznale najviše institucije svijeta, ambasada države u kojoj se desio taj zločin negira sve to!

Kada ambsador države Bosne i Hercegovine, a ne ambasador Republike Srpske iz koje dolazi, to negira, onda se pitamo kuda to svi mi idemo?

“Sviđalo se to nekome ili ne, BiH je zemlja tri konstitutivna naroda, a ne samo jednog”,… riječi su tog ambasadora, koji je za Srnu rekao: “Odgovaram samo Dodiku”.

Za one koji to možda ne znaju, Milorad Dodik, kao ni ostala dva člana Predsjedništva BiH, djelujući samo u svoje ime, ne predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu.

Teško je prihvatiti objašnjenje ambasadora Milisava: … “da zastava nije uklonjena na taj dan, kako to tvrde bh. građani u Kanadi, već je zajedno sa kopljem otkinuta za vrijeme nedavne oluje u Ottawi”.

Teško je prihvatiti to objašnjenje iz jednostavnog razloga: Vremenske neprilike su zahvatile Ottawu 8. jula 2020. godine. Obilježavanje genocida u Srebrenici je bilo 11. jula 2020.

Svakom pojedincu u Kanadi, a ne ambasadi suverene države BiH u glavnom gradu Kanade, je više nego dovoljno da se za tri dana popravi polomljeno, ako uzmemo u obzir da je jarbol i zastava oštećena prije nekoliko dana. Prema našim informacijama, zastava BiH već odavno nije postavljena na zgradi Ambasade u Ottawi!

Ovo je suštinski problem odnosa Ambasade BiH prema bosanskohercegovačkim građanima u Kanadi. To se dešava već dugi niz godina, od samih konzularnih usluga, komunikacija i neprimjernog predstavljanja BiH u Kanadi.

I zbog svega rečenog:

Mi, građani jedinstvene i suverene države Bosne i Hercegovine, tražimo smjenu ambasadora Milisava i tražimo da nam se imenuje ambasador koji će predstavljati sve nas i neće odgovarati samo Dodiku, već zajedničkom Predsjedništvu BiH.

Mislimo da smo zaslužili da imamo u Kanadi ambasodora jedinstvene Bosne i Hercegovine!”

BHKC Toronto

Peticiju možete potpisati ovdje.Inače, 12 sati od pokretanja, preko 1.100 nezadovoljnih bh. građana podržalo je ovu peticiju.

BHDINFODESK

Related posts

Otvorena manifestacija Dani dijaspore Živinica

BHD Info Desk Administrator

Podaci Centralne banke BiH: Dijaspora za pola godine putem računa poslala 1,32 milijarde KM

Editor

Dublin: Mladi bh.naučnik Damir Varešlija istražuje stanice raka dojke

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment