BiH dijaspora Najčitanije

Glas za domovinu iz Toronta – Peticija za smjenu bh. ambasadora u Kanadi Marka Milisava

Nakon što je ambasador Bosne i Hercegovine u Ottawi (Kanada) Marko Milisav odbio ponašati se u skladu sa instrukcijama ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, a u vezi sa spuštanjem zastava na pola koplja ispred ambasada i diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, uslijedile su burne reakcije. Bosanci i Hercegovci u ovoj državi nezadovoljni su Milisavom i smatraju kako ambasador treba da predstavlja jedinstvenu BiH, a ne onu u kojoj, kako je Milisav izjavio za Srnu, “odgovara samo Dodiku”.

Bosanskohercegovački građani u ovoj državi pokrenuli su “Peticiju za BiH” kojom traže smjenu ambasadora BiH u Kanadi, a njen sadržaj prenosimo u cijelosti.

“Stigla je do nas u Kanadi zapanjujuća vijest iz Bosanskohercegovačke ambasade u Ottawi: “Ambasador Milisav odbio zastavu BiH spustiti na pola koplja: Odgovaram samo Dodiku”.

U danu, kada se širom svijeta održavaju manifestacije obilježavanja genocida u Srebrenici, tragedije koju su priznale najviše institucije svijeta, ambasada države u kojoj se desio taj zločin negira sve to!

Kada ambsador države Bosne i Hercegovine, a ne ambasador Republike Srpske iz koje dolazi, to negira, onda se pitamo kuda to svi mi idemo?

“Sviđalo se to nekome ili ne, BiH je zemlja tri konstitutivna naroda, a ne samo jednog”,… riječi su tog ambasadora, koji je za Srnu rekao: “Odgovaram samo Dodiku”.

Za one koji to možda ne znaju, Milorad Dodik, kao ni ostala dva člana Predsjedništva BiH, djelujući samo u svoje ime, ne predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu.

Teško je prihvatiti objašnjenje ambasadora Milisava: … “da zastava nije uklonjena na taj dan, kako to tvrde bh. građani u Kanadi, već je zajedno sa kopljem otkinuta za vrijeme nedavne oluje u Ottawi”.

Teško je prihvatiti to objašnjenje iz jednostavnog razloga: Vremenske neprilike su zahvatile Ottawu 8. jula 2020. godine. Obilježavanje genocida u Srebrenici je bilo 11. jula 2020.

Svakom pojedincu u Kanadi, a ne ambasadi suverene države BiH u glavnom gradu Kanade, je više nego dovoljno da se za tri dana popravi polomljeno, ako uzmemo u obzir da je jarbol i zastava oštećena prije nekoliko dana. Prema našim informacijama, zastava BiH već odavno nije postavljena na zgradi Ambasade u Ottawi!

Ovo je suštinski problem odnosa Ambasade BiH prema bosanskohercegovačkim građanima u Kanadi. To se dešava već dugi niz godina, od samih konzularnih usluga, komunikacija i neprimjernog predstavljanja BiH u Kanadi.

I zbog svega rečenog:

Mi, građani jedinstvene i suverene države Bosne i Hercegovine, tražimo smjenu ambasadora Milisava i tražimo da nam se imenuje ambasador koji će predstavljati sve nas i neće odgovarati samo Dodiku, već zajedničkom Predsjedništvu BiH.

Mislimo da smo zaslužili da imamo u Kanadi ambasodora jedinstvene Bosne i Hercegovine!”

BHKC Toronto

Peticiju možete potpisati ovdje.Inače, 12 sati od pokretanja, preko 1.100 nezadovoljnih bh. građana podržalo je ovu peticiju.

BHDINFODESK

Related posts

Otvoreno pismo građanske inicijative “KLUB 100 – PLUS”: Gospodine Inzko, negacija genocida je negacija države BiH!

Urednik BiH Info Desk

Emir Sejdić u Londonu gradi uspješnu modeling karijeru

BHD Info Desk Administrator

Profesorica Amra Šabić-El-Rayess iz New Yorka: Amerika me sve više podsjeća na BiH uoči rata

Editor

Leave a Comment