Društvo

Konačna presuda: Sretku Paviću 11 godina za zločin u Prijedoru

banner

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Sretka Pavića na 11 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad civilima na području Prijedora.

Pavić je proglašen krivim kao nekadašnji pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS) za učešće u ubistvima pet civila iz porodice Čaušević počinjenim u prijedorskom selu Rizvanovići.

Suđenje Paviću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom je bio proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i osuđen na 13 godina zatvora, piše Detektor.ba.

Apelaciono vijeće proglasilo ga je krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Predsjedavajući Vijeća Dragomir Vukoje podsjetio je da je prvostepena presuda ukinuta zbog “manjkavog obrazloženja progona”.

On je kazao da Apelaciono vijeće ne spori da je na području Prijedora postojao širok i sistematičan napad protiv nesrpskog stanovništva, ali da u konkretnom slučaju ovu kvalifikaciju nije našlo dokazanom u odnosu na optuženog. Dodao je da je “svijest optuženog morala biti konkretizovana”.

Kad su u pitanju konkretne radnje, Apelaciono vijeće je zaključilo da je Pavić sa P.S., koji je preminuo, u julu 1992. usmrtio pet civila koji su dan ranije bili dovedeni u objekat pored punkta u Rizvanovićima.

Kako je rekao Vukoje, na osnovu izjava svjedoka, a posebno očevica S-1, optuženi je identifikovan kao saizvršilac.

Presuda Apelacionog vijeća je konačna.

Related posts

Fetva o gasuljenju, opremanju i dženaza-namazu osobi koja je umrla usljed zaraze

BHD Info Desk Administrator

Preko milion bosanskohercegovačkih državljana nema validan pasoš

Editor

Koronavirus registriran u 153 države svijeta, 157.233 oboljela, izliječeno 75.940 osoba, umrlo…

Editor

Leave a Comment