Društvo

Švedska princeza Victoria, princ Daniel i ministrica Lövin u posjeti BiH

Švedska princeza i prestolonasljednica Victoria, njen muž princ Daniel od Švedske, kao i potpredsjednica Vlade i ministrica za okoliš i klimu Isabella Lövin danas će započeti trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.
Visoka delegacija iz Švedske danas će se susresti s predsjedavajućim Željkom Komšićem i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

U narednim danima učestvovat će u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na konferenciji o klimi i inovacijama te će posjetiti projekte koje podržava Švedska – Muzičku akademiju u Sarajevu i Zanat u Konjicu, kao i Zemaljski muzej BiH u Sarajevu.

S gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva posjetit će planinu Trebević, a susrest će se sa švedsko-bosanskim poduzetnicima i razgovarati s korisnicima švedskih projekata iz svih krajeva zemlje.

Svrha posjete je da se ojačaju već dobri odnosi dviju zemalja, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH. Cilj je da se istakne veliki potencijal zemlje, a glavne teme posjete će biti klima i okoliš, inovacije i poduzetništvo te učešće mladih.

Princeza Victoria zasadit će drvo s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, ministricom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenkom Golić, ministricom okoliša i turizma Federacije BiH Editom Đapo i gradonačelnikom Distrikta Brčko Sinišom Milićem.

Svrha ovog čina je da se unaprijedi vidljivost važnosti projekta izrade Okolišne strategije za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Unapređenjem okoliša poboljšava se zdravlje i dobrobit ljudi, a također predstavlja i korak ka članstvu u EU.

Također, predviđen je i susret s djecom iz Banje Luke i Sarajeva koja učestvuju u radionici gdje uče kako praviti robote u prostorijama System Verification.

Za ovaj kraljevski par predviđen je i obilazak Sarajeva s gradonačelnikom Abdulahom Skakom.

BHDINFODESK

Related posts

Važnost pravilne ishrane u ramazanu pod okolnostima izolacije je još izraženija

Urednik BiH Info Desk

Dragan Mektić: Krunićevo ubistvo je sa potpisom vlasti

Editor

Novi razlog da posjetite Sarajevo: Uskoro otvaranje parka “Gradska šuma”

Leave a Comment