Moj stav

Kecmanović: HDZ bi podržao SNSD-ov prijedlog o povlačenju iz vojske, suda, tužilaštva

Koliko god otezanje sa formiranjem Vijeća ministara BiH šteti svim narodima i entitetima, toliko i dokazuje da je BiH nemoguća država, što više pogađa Bošnjake koji vjerovatno računaju da će time isprovocirati neku intervenciju Zapada, kaže u intervjuu za ’Glas Srpske’ Nenad Kecmanović, profesor emeritus na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci.

Na pitanje koje poteze očekuje usljed takve situacije, Kecmanović je rekao da je Dodik već pomenuo da će predložiti da se razgovara o povlačenju iz sporazuma o vojsci, sudu, tužilaštvu, indirektnim porezima ‘i svemu što su nametnuli visoki predstavnici.’

Dodao je da bi poslanici HDZ-a ‘sigurno podržali takvu inicijativu.

“A bila bi to i prilika da se najzad više progovori o tome kako je konstruisana ta naknadna ‘dobrovoljna’ poslanička saglasnost na samovoljne ustavne intervencije visokih predstavnika”, rekao je Kecmanović, prenosi Novinska agencija Patria.

Na pitanje kako gledate na izjavu posebnog predstavnika SAD za zapadni Balkan Metju Palmera koji je rekao da Dejtonski sporazum nikada nije bio zamišljen kao fiksni okvir, nego okvir koji se mijenja, Kecmanović je rekao da u Dejtonskom sporazumu nigdje ne piše da je ‘zamišljen kao  okvir koji se mijenja’.

„To što je bračni par Klinton, smatrao da je njihov službenik Holbruk skrojio Dejton, pa oni mogu da ga prekrajaju kako hoće, stvar je sile, a ne međunarodnog prava. SAD su i danas supersila, ali ne i jedina. Tu su sada i Rusija i Kina. Palmerova izjava je samo reciklirana priča o ‘duhu Dejtona’ i pripada inerciji u Stejt departmentu, ali je treba uzeti veoma ozbiljno, jer on otvoreno najavljuje dalju reviziju ovog sporazuma.“

Govoreći šta bi trebalo da bude odgovor Republike Srpske na ovu situaciju, Kecmanović je rekao da bi RS, umjesto referendumima i rezolucijama, mogla da kontrira ratifikacijom Dejtonskog sporazuma.

„Poučena iskustvom sa potpisom Radovana Karadžića na Vens Ovenov plan, koji je skupština na Palama odbila, ‘međunarodna zajednica’ je unijela skandaloznu klauzulu da će srpski poslanici sadržaj Dejtonskog sporazuma samo primiti na znanje, bez diskusije i glasanja. NS RS nikada nije ratifikovala ovaj sporazum. Ko bi mogao principijelno da joj ospori pravo i obavezu da barem naknadno proglasi Ustav BiH i tako legalizuje Aneks 4? Bio bi to originalni tekst Dejtona i RS bi jednim ‘ustavotvornim’ zasjedanjem Skupštine indirektno poništila sve oteto i nametnuto, kao i preventivno djelovala na ono što Palmer najavljuje“, rekao je Kecmanović.

Related posts

ISPRAĆAJ VOJNIKA U JNA:Sjećanje na bibliotekarku Angelinu Košćak, njenog muža Josipa i njihovog sina Mladena

Afera “Ikona”: Ukrajinici zatražili sastanak sa Tužilaštvom BiH

Urednik BiH Info Desk

Greer Fay Cashman novinarka “Jerusalem Posta” tvrdi: Grabar-Kitarović je to rekla!

Leave a Comment