Društvo

Bijeli golub ponovo (ne)leti 32/205: BUDDY

„…Nekako sve dođe na svoje:
na poljani urnebes pravi –
k’o je Gemlin, Reks ili Buddy, razaznati je teško,
okolo vlasnici ozarenih lica
mijenjaju iskustva i telefone,
– vrijedila je muke ova idila pseća…“

Događaj na jednoj norveškoj poljani gdje cuko Buddy konačno sreće svoju braću i sestre. I čudesna priča o jednom psećem životu, a u fusnoti stoji: „Norveški golden retriver ušao je u dom bosanske familije u Bergenu 1997. godine i proveo lijep i uzbudljiv pseći život. Sretnim okolnostima i znatno produžen zahvaljujući Idi i poznatom “Szent Istvan Univercity of Veterinary Medicine” in Budapest (fotos 2 dok čeka svog privatnog veterinara). Kada je diplomirala, vratila se u Norvešku sa Buddyjevom urnom i novim psom. Onda je jednog dana neko došao na njenu kliniku s molbom da se ”uspava” mačak. Bilo joj je žao, pa je Stela dobila brata mačka Dagfina i odlično se slažu…“ (Poema Buddy u romanu Bijeli cvijet iznad puta, S.H.).

Tako je bilo na norveškoj poljani. Ublizu slično na tuzlanskoj Banji. Makar na tren, u ovim mračnim (ne)vremenima, lijepo je vidjeti razigrane životinje i ozarena lica vlasnika: Amire Ašćerić, Mladena Miškovića, Adija Ćatovića i Tatjane Bischoff. Kako koji pas stoji sa „karakterom“, a jedan već dugo zanima i možda ispadne nova priča.

Usput sreo Begzadu i Saliha Hot na čijim licima je osmijeh- „onako“. Uobičajeno kada se nabavi pas-djeca ili unuci brzo se „zasite“ i – zna se, ko preuzima obavezu oko jutarnjeg i večernjeg „izvođenja“. U ovom slučaju preuzete od obje kćerke,Ilona dobacila do Danske, a Irma ostala u Tuzli.

P.S.
Već sam objasnio zašto na tekstove ne stavljam „kukice“. Još jedan će prijatelj da je lakše čitati, a meni lakše i brže pisati. Dolje je naveden portal na koji se odnedavno postavlja s kukicama-kada se otvori ukucati Bijeli golub ponovo (ne)leti.
—————–
(Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje&GljivaMira su nastavak serijala Pod uzgred budi rečeno koji je završen kolumnom 205. Paralelno prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK i s danom zakašnjenja portal BHDINFODESK, a 41 šalje na mejl adrese).

Sead Hambiralović

Related posts

(Video) POGLEDAJTE KAKO ASJA HUSIČIĆ IZ MAGLAJA UČI MUŽA AMERIKANCA BOSANSKI JEZIK

Editor

Dodik okuplja 140 nosilaca dužnosti u institucijama BiH, među njima i Milan Tegeltija

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne)leti 17/205: BOSNA (NI)JE „TAMNI VILAJET“?!

Leave a Comment