BiH dijaspora

Frankfurt: Održan seminar za predstavnike 13 džemata

U organizaciji Medžlisa Frankfurt Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, 7. septembra ove godine, održan je seminar na kojem se razgovaralo o značajnim temama sadašnjosti i izazovima koje donosi budućnost. Ovaj događaj je okupio predstavnike 13 džemata koji čine Medžlis.

Šarena slika muslimana u Njemačkoj

Kako nam je u ime organizatora kazao Midhat Hajrović, cilj seminara koji je nosio naziv „Promišljati i novim stazama koračati“ bio je okupiti predstavnike džemata i tom prilikom ih senzibilirati za određene teme, motivirati, te pozvati na razmišljanje o tome šta je zajednica do sada postigla, kojim putem je išla, da li je iskoristila svoje potencijale, a ako nije, kako da ih prepozna.

„Život u Njemačkoj je veoma dinamičan i zahtjeva pravovremenu reakciju, pogotovo na ona društvena kretanja koja se nas kao muslimana tiču. Brojni su problemi sa kojima se mi muslimani u Njemačkoj susrećemo“, kazao je Hajrović.

Jedna od aktuelnih tema o kojoj je, prema riječima Midhata Hajrovića, bilo riječi na seminaru, jeste vjeronauka u školama te izučavanje islama na njemačkim univerzitetima. Osim toga, razmatrane su i druge, za zajednicu veoma važne teme.

„U Njemačkoj postoji preko 3 000 džamija, nekoliko krovnih organizacija, zastupljeni su svi akaidski pravni mezhebi, sve etničke populacije muslimana, tako da je slika šarena, a time i složena. Ovo je trebalo da baci svjetla na pitanje organizovanje i razvijanja muslimanske zajednice u ovakvim uslovima. Ovim seminarom se također pokušalo imame, predsjednike i aktiviste džemata upoznati sa pitanjem pravne odgovornosti u procesu organizacije i vođenja džemata.”

Prisustvovala i njemačka kriminalistička policija

“Prisustvo njemačke kriminalističke  policije imalo je za cilj da objasni značaj saradnje džemata sa policijom, u pravcu prevencije i suzbijanja kriminala, i u tom smislu zaštite članova i njihovih porodica. Jedna od tema seminara je bila i socijalni mediji, njihov značaj i kako ih koristiti. U završnici se govorilo o projektima koji su finansirani od države a koji nude priliku džematima da se društveno angažuju i mobilišu svoje potencijale i na onim poljima koja ne nose samo vjerski sadržaj“, kazao je on.

Hajrović ističe da je održavanje seminara pomogao grad Frankfurt, koji je ponudio svoje reprezentativne prostorije i čiji predstavnik je pozdravio učesnike seminara, govorio o saradnji Grada sa predstavnicima muslimana i kao pozitivan primjer naveo saradnju sa predstavnicima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Na kraju su, kako navodi naš sagovornik, prisutni učestvovali u anketi, koja je trebala ocijeniti sardržaj i organizaciju seminara, a informacije prikupljene na ovaj način biće iskorištene za unaprijeđenje rada Medžlisa. Rezultati pokazuju da je seminar bio više nego uspješan i da postoji potreba za ovakvim sadržajima i edukacijama.

Učiti jedni od drugih 

Ovome u prilog svjedoči i muftija za Zapadnu Evropu Osman ef. Kozlić. Muftija ističe kako su prisutni imali priliku slušati veoma važne sadržaje koje će u budućnosti utjecati na kvalitet rada džemata, a posebno Medžlisa Islamske zajednice Frankfurt.

„Lično sam u svojstvu muftije podržao ovaj projekt i prisustvovao od njegovog početka do kraja. Ono što je važno istaći, jeste činjenica da je nama u dijaspori, a posebno Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj potrebno da se veoma često susrećemo na ovakvim seminarima i da jedni od drugih učimo o svemu onome što će nam u budućnosti koristiti. Naročito je važno da razmjenjujemo iskustva i povratimo izgubljeno povjerenje. Zato sam dao podršku i nadam se da će i drugi medžlisi unutar Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj slijediti ovaj lijepi primjer i da će nas okupljati na mjestima na kojima ćemo moći učiti i
educirati se o tako značajnim temama“ – završava Kozlić.

Dakle, u zajedničkom djelovanju, dijeleći iskustva i znanja, u Frankfurtu grade aktivnu mrežu u koju žele uključiti svakog člana zajednice, a u cilju općeg napretka.

Rabija Arifović

Related posts

New York: Zbog poštivanja mjera socijalne distance, Bajram namaz u dvije grupe

Editor

Hrvatska: Preminuo književni prevoditelj, publicist i pjesnik Sead Muhamedagić

BHD Info Desk Administrator

Počinje štampanje glasačkih listića: Prvo se printaju za birače koji glasaju putem pošte

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment