Biznis

Baltimor: Na sajmu izlagale kompanije iz BiH

banner

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH) u partnerstvu sa USAID/Sweden FARMA II projektom organizirala je nastup bh. kompanija iz  sektora prerade ljekovitog i aromatičnog bilja i proizvodnje organskih proizvoda na Međunarodnom sajmu “Natural products Expo East 2019 – Biofach America” koji se održava od 12. do 14. septembra u Baltimoru (SAD).

Na štandu Bosne i Hercegovine, ukupne površine 36 m2 svoje proizvode izlažu kompanije “Halilović” Ilijaš, “Anđelić” Trebinje i “Elmar” Trebinje, dok VTK BiH kataloški predstavlja ostale kompanije iz tog sektora.

Nastup kompanija iz Bosne i Hercegovine organiziran je s ciljem uspostavljanja direktnih kontakata sa potencijalnim kupcima i upoznavanja  sa poslovnim  mogućnostima koje se pružaju za bh. kompanije na tržištu SAD-a.

Bosna i Hercegovina je prošle godine izvezla 39 miliona KM proizvoda iz sektora ljekovitog i aromatičnog bilja, gljiva, šumskog voća, začina i eteričnih ulja, na 44 tržišta širom svijeta. Na dvanaestom mjestu po vrijednosti izvoza iz ovog sektora je tržište SAD-a, sa vrijednosti izvoza od gotovo jedan milion KM. Cilj nastupa na tom sajmu je da se ta vrijednost poveća.

Zahvaljujući bogatom biodiverzitetu i velikom broju certificiranih proizvođača (uključujući organske), Bosna i Hercegovina se ubraja u jednu od najkonkurentnijih zemalja svijeta u tom sektoru.

BHDINFODESK

Related posts

Sanski Most: Povratnik iz Švicarske Hikmet Kurbegović u rodnom gradu zaposlio 70 radnika

Anel Čiplaković povratnik iz dijaspore osnivač uspješne IT firme u Sarajevu

Editor

Građanima FBiH putem interneta omogućen uvid u zemljišnoknjižne podatke

Leave a Comment