BiH dijaspora

Uz prigodan program otvoren Islamski kulturni centar Bošnjaka u Mainzu

banner

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović danas je prisustvovao svečanosti povodom otvorenja Islamskog centra u Mainzu u Njemačkoj.

Proglašavajući ovaj centar vakufom Islamske zajednice, reisu-l-ulema je izjavio da je uvjeren kako će ova džamija biti, prije svega, stjecište i boravište dobra, te da u njoj svoje utičište, okupljalište i utjehu neće naći samo Bošnjaci, nego i sva naša braća koja žive u ovom gradu.

Zahvalio je džematlijama, vlastima ovog njemačkog grada, ali i svima ostalim koji su doprinijeli izgradnji i otvaranju Islamskog centra u Mainzu.

Novoimenovani muftija Islamske zajednice  za Zapadnu Evropu Osman ef. Kozlić naglasio je kako su Bošnjaci evropski narod, da pripadaju Evropi i da Evropa pripada njima.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja prisutnima su se obratili i Ševket Zukić, jedan od inicijatora gradnje Islamskog centra, zatim predsjednik Građevinskog odbora Nusret Faković, te predsjednik džemata Mainz Rifat Halilović, koji je posebno zahvalio članovima džemata i  svima koji su trudom, novcem ili savjetima pomogli u realizaciji ovog projekta.

Među prisutnima na današnjoj svečanosti bili su i premijerka pokrajine Rheinland-Pfalz Malu Dreyer, kao i Michael Ebling, gradonačelnik grada Mainza.

„Nije nikakva kontradiktornost njegovati i sačuvati vlastitu kulturu i tradiciju, uključujući vlastitu vjeru i istovremeno biti punopravni građanin Grada Mainza. Želim da s vama zajedno gradim budućnost ovog grada”, kazao je gradonačelnik Ebling.

Vrpcu su simbolično presjekli zajedno reisu-l-ulema Kavazović, gradonačelnik Ebling, imam Halil ef. Makić, predsjednik džemata Rifat  Haililović, predsjednik Građevinskog odbora Nusret Faković, te vakif Erzad Mikić.

Ključ i čast da džamiju otvori pripala je Nusretu Fakoviću.

Islamski kulturni centar Bošnjaka u Mainzu izgrađen je na 1.750 m2 građevinskog zemljišta, a za izgradnju je utrošeno 2,5 miliona eura. Objekt je izgrađen na četiri etaže, s ciljem da se zadovolje potrebe modernog islamskog centra, sa 150 m2 mesdžida za muškarce i 70 m2 za žene, ali i s multifunkcionalnom salom, restoranom, kuhinjom, ostavom, podrumom, bibliotekom, uredom, čajnom kuhinjom, salom za sastanke i učionicama.

Izgradnja objekta finansirana je iz dobrovoljnih priloga i članarine, a učestvovalo je 1.108 vakifa i donatora.

BHDINFODESK

Related posts

Elma Rizvanović: Ideja da idemo na Island, pa i na Farska ostrva je potekla od supruga koji je fasciniran Skandinavcima

BHD Info Desk Administrator

Finska: BiH građani u gradu Turku organizuju “Marš mira”

Urednik BiH Info Desk

Bosansko Akademsko Društvo u Austriji (BADA): Rođendan Bosne ove godine obilježit će u više evropskih gradova

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment