Društvo

Podignuta optužnica protiv Jovana Kušića i Branislava Vukovića sa Pala za zločin protiv čovječnosti

banner

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jovana Kušića (1966.) i Branislava Vukovića (1955.), koji se terete za zločine počinjene nad civilima bošnjačke nacionalnosti u proljeće 1992. godine na području Pala.

Tužialc Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jovana Kušića zvanog “Joja”, rođenog 1966. godine u Sarajevu, nastanjen u Novom Sadu, državljanin Republike Srbije.

Optužnica je podignuta i protiv Branislava Vukovića, zvani “Bato”, rođenog 1955. godine u Varešu, nastanjen u Vankuveru, državljanin Kanade.

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematskog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Pala i okoline, u svojstvu pripadnika SJB Pale, tokom maja i juna 1992. godine, lično i direktno učestvovali u nezakonitom zatočenju, mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju civila bošnjačke nacionalnosti, koji su bili zatočeni u fiskulturnoj sali Doma kulture u Palama.

Od posljedica mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja trojica zatočenika umrli su ubrzo od posljedica zlostavljanja, a više zatočenika zadobilo je teške fizičke i psihičke povrede, od kojih su se oporavljali duži vremenski period, te i danas imaju ožiljke i posljedice.

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 20 svjedoka optužbe, od kojih će pet svjedočiti uz mjere zaštite, te priložiti više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

BHDINFODESK

Related posts

Još uvijek se traga za više od 7.206 nestalih u BiH: Neki od njih nikada neće biti pronađeni

Servis automobila: Zašto treba ići redovno, šta se najčešće mijenja

BHD Info Desk Administrator

Ricinusovo ulje lijek za 25 bolesti

Editor

Leave a Comment