Društvo

RTRS kažnjen sa 12.000 KM zbog laži o masakru na Kapiji

banner

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznila je Radio-televiziiju Republike Srpska sa 12.000 KM zbog lažih iznesenih u prilogu o masakru na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine kada je od granate ispaljene s položaja Vojske RS na Ozrenu ubijena 71 osoba, a oko 200 ih je teže i lakše ranjeno.

Prijavu RAK-u na sramotni prilog RTRS-a uputila je Fondacija „Istina, pravda, pomirenje“.

Riječ je o prilogu RTRS-a o stradanju na tuzlanskoj Kapiju u kojem su po ko zna koji put javnosti plasirane izmišljotine beogradske “žute štampe“ koju predvode “Večernje novosti”.

– U njihovom članku, koji je nekritički prenijela Radio-televizija Republike Srpske, lansirana je teza da su žrtve Kapije stradale zbog eksploziva koji je podmetnut na Kapiji i da je general Novak Đukić nevin osuđen, a da pritom nije pružena nikakva mogućnost da iznesu svoj stav oštećeni u predmetu Kapija. Analizirajući sporni prilog, RAK je utvrdio da je došlo do kršenja član 3., stav 1. i 4. – “pravičnost i nepristrasnost” i člana 17. stav 4 – “zaštita privatnosti” regulisanih Kodeksom o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija“ – saopćeno je iz Fondacije.

Ovo je drugi put da RAK kažnjava RTRS zbog lažih o masakru na Kapiji po prijavi Fondacije.

BHDINFODESK

Related posts

Srbin u Dalmaciji držao je roba iz BiH, vrijeđao ga i mlatio…

BHD Info Desk Administrator

Britanija poručila Dodiku: Ne odustajemo od BiH, NATO put je želja naroda, bonske ovlasti neophodne

Porodice osam žrtava dale saglasnost za ukop 11. jula u Potočarima

Editor

Leave a Comment